Evropsko politiko želimo graditi na sodelovanju in kompromisih v prid Sloveniji

DELI:
23.05.2019, NSi

»Evropska unija ni idealna in ni brez napak, a si nihče ne zna predstavljati, da bi unija razpadla, saj nam je prinesla preveč dobrih stvari. Evropska unija mora biti enotna in povezana, le tako bo lahko močna. Vrniti se mora k svojim koreninam, k temeljnim vrednotam, zaradi katerih in iz katerih je nastala. Le tako bo zmogla vse izzive prihodnosti,« je na novinarski konferenci ob zaključku kampanje za evropske volitve povedala nosilka liste NSi Ljudmila Novak.

Ljudmila Novak: Evropske institucije naj vodijo zaupanja vredni ljudje

Nosilka liste NSi je poudarila predvsem tri naloge, ki jih ima pred seboj Evropska unija v naslednjem mandatu: skrb za varnost, demografijo in boljše gospodarstvo. »Morda so ljudje v zadnjem času izgubile zaupanje v Evropsko unijo, ker je posvečala več pozornosti brexitu in migracijam kot pa posluhu za težave svojih ljudi. Zato morajo evropske institucije morajo voditi ljudje, ki so vredni zaupanja, povezujejo, so dialoški, nikakor pa tisti, ki imajo avtokratske in sebične težnje,« je še prepričana Ljudmila Novak.

Poudarila je, da je v nedeljo NSi prava izbira, ker se je skozi ves čas zavzemala za sodelovalno politiko in medsebojno spoštovanje. »Če bom izvoljena za evropsko poslanko, se bom zavzemala za slovenske interese. Pri predsedovanju Slovenije Evropski uniji pa bom z vsemi močmi pomagala, da bo to predsedovanje uspešno,« je še dejala kandidatka NSi in dodala, da smo si  smo si v NSi želeli, da bi bila razprava v kampanji pred evropskimi volitvami bolj namenjena viziji o prihodnosti Evropske unije, a ker ostale stranke o tem nimajo prav veliko za povedati, je bilo več ukvarjanja  z notranje političnimi temami.

Matej Tonin: Želimo graditi na sodelovanju in kompromisih

Predsednik NSi Matej Tonin je poudaril predvsem to, da Nova Slovenija politično izročilo očetov Evropske unije nadaljuje tudi skozi politično kulturo, ki je precej drugačna kot je politična kultura drugih strank v Sloveniji. »Želimo graditi na sodelovanju, pripravljeni smo na kompromise v prid Sloveniji in Evropi. Predvsem pa želimo graditi upanje in ne strahu. V nedeljo bodo slovenski volivci imeli na izbiro stranke, ki zagovarjajo utopični socializem, želijo torej le deliti, ne vedo pa, kako ustvarjati. Na izbiro bodo imeli tudi stranke netolerantnega nacionalizma, kjer vedo, kako sovražiti, ne vedo pa, da sovraštvo ne prinaša rezultatov. A tukaj je tudi NSi, ki je na evropski listi ponudila najmočnejše kar premore, zato smo najbolj zanesljiva in najbolj varna izbira. Ponujamo namreč izkušene, preudarne, modre in energične kandidate, ki bodo znali okrepili slovensko identiteto v Bruslju in hkrati pomagali evropskim naprednim silam, da bi Evropa ostala celina miru in sodelovanja,« je povedal predsednik NSi Matej Tonin.

Poudaril je tudi, da se je pod posebno izjavo v podporo NSi podpisalo več kot 50 posameznic in posameznikov. Med njimi tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, nekdanji predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, slovenski ekonomist dr. Igor Masten, dr. Gregor Virant, dr. Slavica Šikovec, številni župani in drugi ugledni posamezniki.

Jožef Horvat: Poskrbel bom za razvoj obrobja Slovenije

Kandidat NSi Jožef Horvat je prepričan, da ima Evropska unija zelo močne finančne instrumente za skladni in enakomerni razvoj vseh delov EU. »Tisti slovenski politiki, ki prihajamo iz roba Slovenije natančno vemo, kaj pomeni neskladni regionalni razvoj. Zato bi bilo za Slovenijo zelo dobro, da dobi vsaj kakšnega evropskega poslanca iz slovenskega obrobja. Evropska sredstva so naša edina nepovratna sredstva. Če bom izvoljen si predstavljam, da bom v Evropskem parlamentu pomagal predvsem z informacije o učinkovitem pridobivanju evropskih sredstev posredoval vsem upravičencem. Tukaj vidim zadnjo možnost za razvoj slovenskega obrobja, saj očitno slovenska država tega ne zmore storiti,« je povedal kandidat NSi Jožef Horvat.

Lojze Peterle: Glas zame pomeni glas za varnost, zdravje in enakomerni razvoj

Lojze Peterle je dejal, da je vesel podpore, ki jo je bil tekom kampanje deležen v slovenskih krajih, ki jih je obiskal. »Vesel sem, da ljudje poznajo moje delo v Evropskem parlamentu in moje rezultate ter se zavedajo stanja v Evropski uniji. Glas za Lojzeta Peterleta pomeni poudarek na varnosti, na zdravju, na enakomernem razvoju. Vesel sem, da to ljudje podpirajo,« je povedal Peterle.

Iva Dimic: Delala bom za vse ljudi

Iva Dimici je poudarila, da zaupa in verjame v Evropo. »V pravično Evropo, varno Evropo in Evropo enakih možnosti za vse. Za mlade, starejše, invalide, za vse. Kot evropska poslanka se bom zavzemala in delala za druge ljudi. Želim si, da bi v Evropi prišli do spoznanja, da mora biti človek človeku človek,« je povedala kandidatka NSi.

Mojca Erjavec: Za Slovenijo, ki bo zelena, uspešna in bo omogočala dostojno življenje

S svojo vrnitvijo iz bruseljske administracije nazaj na Koroško je kandidatka Mojca Erjavec želela predvsem z zgledom pokazati, da se tudi v Sloveniji da kaj narediti. »V kampanji smo vsi skupaj segli v deveto vas, kamor seže dober glas. Upam, da bo vsak ta glas in stotine rok, ki smo jih stresli pripomogli k dobremu volilnemu rezultatu za Slovenijo, ki bo zelena, uspešna in bo omogočala vsem dostojno življenje,« je povedala Mojca Erjavec.

Katja Berk Bevc: Mladi volite NSi, da bomo mladi slišani

Katja Berk Bevc je poslala poziv vsem mladim, saj po njenem mnenju Evropska unija predstavlja morje priložnosti za razvoj talentov, za razvoj poklica, za potovanja in za izkušnje. »Predlagam vam, da greste na evropske volitve in da tam obkrožite listo, sestavljeno iz mladosti in modrosti. Zagotavljam vam, da bo lista Nove Slovenije delala za to, da bodo mladi slišani, da boste tudi vi lahko prispevali k razvoju Evropske unije ter za to, da boste tudi vi dobili priložnost. V nedeljo obkrožite številko 8,« je poudarila Katja Berk Bevc.

Franci Demšar: Želim si EU, kjer bo znanje upoštevano

Franci Demšar je na novinarski konferenci izrazil upanje, da varnost in obramba v naslednje mandatu ne bosta glavni temi v Evropski uniji. Želi si, da bila glavna tema predvsem raziskave in razvoj. »Prejšnji teden sem se pogovarjal s kolegom iz Velike Britanije, ki mi je razložil, kako je potekala kampanja o brexitu. Geslo nasprotnikov je bilo: »Ne potrebujemo strokovnjakov.« Jaz pa si želim Evropske unije, kjer bo znanje upoštevano in upam, da bodo te volitve tudi šle v to smer,« je povedal Franci Demšar.

Žiga Turk: Gre za to, kako kvalitetna bo slovenska ekipa v Bruslju

Žiga Turk je povedal, da dobiva v zadnjih dneh kampanje kar nekaj podpore. Podprla ga je tudi skupina uglednih Slovencev. »Teh podpor sem vesel. Še bolj pa sem vesel podpore ljudi, ki so politično in ideološko na drugi strani, in ki so me podprli zato, ker si želijo, da bi Slovenija v Evropski uniji imela kvalitetne predstavnike. Sposobni so bili preseči delitve na naše in vaše ter tako segli na drug politični pol,« je povedal. Prepričan je, da so časi, ki prihajajo negotovi in zato ni nepomembno, kdo bo sedel v Evropskem parlamentu. »Počutim se, da sem v tekmi kvalitete. Tekmujem z gospo Jovevo, s kandidatom SMC, morda tudi z Milanom Zverom. Gre za to, kako kvalitetna bo slovenska kvaliteta v Bruslju in ne toliko za stranke,« je prepričan Turk.