EVROPSKI TABOR NSi V RIBNICI – EVROPSKE VOLITVE BODO ODLOČILNE, UDELEŽIMO SE JIH!

DELI:
02.06.2024, NSi

Nova Slovenija je v Ribnici pripravila Evropski tabor in družinski dan NSi, na katerem se je zbralo več kot 2.500 članov in podpornikov te stranke. Osrednja tema so bile bližnje volitve v Evropski parlament in notranjepolitične razmere v Sloveniji.

Zbrane je nagovoril predsednik NSi in nosilec liste NSi na evropskih volitvah mag. Matej Tonin, ki je trenutno vlado poimenoval vlada prepovedi, omejitev in novih davkov. Poudaril je prizadevanja NSi, da bi preprečili vsaj del škodljivih ukrepov in dodal, da si Slovenija še enega mandata leve vlade ne more privoščiti.

Del svojega nastopa, ki ga je Matej Tonin namenil evropskim volitvam, je začel s citatom očeta Evropske unije, Roberta Schumanna: Evropa bo krščanska, ali pa je ne bo. »Kdor prihaja k nam, se mora prilagoditi našim običajem in naši kulturi. Rešitev migrantske krize vidi v tako imenovanem avstralskem modelu, po katerem bi že zunaj meja EU preverjali status migrantov.«

Enega velikih problemov v EU vidi tudi v zelenem prehodu, ki se ga je Evropa lotila brezglavo in brez prave strategije. Velik poudarek Matej Tonin daje gospodarski politiki EU in opozarja, da bo Evropa močna toliko, kot bo močno njeno gospodarstvo.

Opozoril je, da bomo v tednu pred volitvami priča številnim manipulacijam in poskusom, s katerim bodo na levi skušali preprečiti zmago desne sredine, ki je po njegovem zelo pomembna za prihodnje dogajanje na domačem političnem prizorišču. Dodal je, da je vsaj en mandat NSi ključen za zmago desne sredine. Govor Mateja Tonina je dostopen TUKAJ.

Spodbudno sporočilo Ursule von der Leyen

Udeležence je prek video povezave pozdravila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Med drugim je sporočila: »Svet pretresajo nemiri. Ruska vojna proti Ukrajini še vedno divja na našem pragu. Tehnološke spremembe se dogajajo izjemno hitro. Globalna gospodarska tekma je ostrejša kot kadarkoli. Toda prijatelji moji, skupaj se lahko spopademo z vsemi temi izzivi. Premagamo jih lahko, če našo Evropo, naš dom, naredimo močnejšo in pripravljeno na prihodnost. V naslednjih petih letih moramo dati dodaten pospešek zmogljivosti naše obrambne industrije. Sprožiti želim evropske projekte v skupnem interesu na področju obrambe, da bomo lahko vzpostavili več vojaških zmogljivosti, izdelanih v Evropi. In lahko bomo računali na Mateja Tonina kot na močan glas za obrambo v Evropskem parlamentu. Njegovo znanje in izkušnje na tem področju bodo dragocene.« Ob koncu je Novi Sloveniji zaželela veliko uspeha na evropskih volitvah.

Lista NSi zagotovilo za boljšo prihodnost Evrope

Udeležencem tabora so se predstavili tudi kandidatke in kandidati na listi NSi.

Ljudmila Novak je dejala, da bo Evropa močnejša s kandidati NSi, poudarila pa je pomen miru, demokracije in povezovanja.

Jernej Vrtovec se je zavzel za razumen zeleni prehod in za revizijo evropske zelene politike in ne za rešitve, ki jih pišejo aktivisti in populisti. Zavzel se je za nove tehnologije in čim večjo energetsko neodvisnost Slovenije.

Vida Čadonič Špelič je opozorila na stranpoti domače in evropske kmetijske politike. Po njenih besedah bi v Sloveniji najprej za ministra morali najti nekoga, ki se pozna na kmetijstvo, bruseljskim birokratom pa bi predstavila specifike slovenskega kmetijstva, je poudarila.

Janez Cigler Kralj je poudaril, da so kandidati NSi na evropskih zagotovilo za prizadevanja, da se Evropa vrne k svojim vrednotam, po katerih je živela stoletja.

Mojca Sojar na slovensko in evropsko politiko gleda skozi oči žensk in si bo prizadevala za bolj enakopravno vlogo žensk tudi v politiki.

Mojca Erjavec je poudarila, da je eden izmed stebrov evropskega programa Nove Slovenije, da sredstva evropskih skladov uporabimo tudi za krepitev javnega zdravstva.

David Klobasa se je zavzel za povezovanje in sodelovanje vseh devetih evropskih poslancev, ki bodo izvoljeni, saj vidi v tem priložnost, da bodo interesi Slovenije res zastopani v EU parlamentu.

Katja Berk Bevc se bo v EU parlamentu zavzemala predvsem za mlade in bo v Evropi skušala biti njihov glas, saj meni, da so kar nekako pozabljeni.

Fotogalerija je dostopna TUKAJ.