EVROPSKI DAN SOLIDARNOSTI MED GENERACIJAMI

DELI:
29.04.2020, NSi

29. aprila praznujemo Evropski dan medgeneracijske solidarnosti. V evropskih državah že 11. leto praznujemo ta dan in mu posvetimo kakšno posebno temo v zvezi s solidarnostjo med različnimi generacijami. Letošnjo temo narekuje svetovni izbruh pandemije s korona virusom. Še posebej je poudarjen pomen sodelovanja med generacijami v družinah, med sosedi, v podjetjih in prostovoljnih organizacijah in seveda v demokratični družbi. Tega dne se je spomnila tudi Evropska zveza seniorjev, katere članica je tudi Zveza seniorjev pri NSi.

Solidarnost bo »dan potem«, to je v prihajajočih mesecih, ko bo življenje postopoma prišlo na svoje tire, zelo potrebna. Treba bo stopiti skupaj in si medsebojno pomagati pri reševanju ekonomskih in gospodarskih težav. Žal pa je bilo tudi v tej krizi opaziti, da je bila solidarnost med državami pomanjkljiva. Nekatere članice EU bi potrebovale več pomoči, evropska solidarnost in vzajemna pomoč bi morala biti bolj izražena z jasnimi in koordiniranimi načrti. Evropa žal ni bila pripravljena, evropske članice so se predolgo dogovarjale za medsebojno sodelovanje in pomoč, državljani Evrope bi si vsekakor zaslužili več solidarnostne pozornosti.

An Hermans, predsednica Evropske zveze seniorjev, poudarja, da imamo vsi ljudje ne glede na starost enake pravice, ki morajo biti zaščitene tudi v času pandemije. Ko je potrebna medicinska pomoč, kriterij »starost« sploh ne bi smel vplivati na zdravstveno obravnavo pacienta. Vsi smo odgovorni, da ščitimo te pravice na zasebnem in družbenem področju. Vsak posameznik ima svojo vlogo v boju za spoštovanje človeškega dostojanstva.

Evropska zveza seniorjev se še posebej zahvaljuje vsem pristojnim v zdravstvu in negi kakor tudi prostovoljcem na vseh področjih, pripadnikom  vseh generacij, ki so pomagali pri reševanju življenj. V bodoče bo potrebno nadaljevati skupno delo in še bolj sodelovati, ko se bo oživljalo družbo in njeno dejavnost v prepričanju, da ta prizadevanja ne poznajo meja in so nujna za ohranitev Evropske zveze, ki bo temeljila na človeškem dostojanstvu, spoštovanju in solidarnosti.

Irena Margon