Evropski center za delavska vprašanja na Otočcu o strukturnih spremembah na trgu dela

DELITE TA
PRISPEVEK
07.11.2015, NSi

EZA_Okrogla_mizaZdruženje delavcev NSi, Inštitut Janeza Evangelista Kreka (IJEK) in Socialna akademija pod okriljem Evropskega centra za delavska vprašanja (EZA) na dvodnevnem mednarodnem seminarju, ki med 6. in 7. novembrom poteka na Otočcu, iščejo odgovore na strukturne spremembe na trgu dela. Poudarek je zlasti na izzivih za mlade in izobraževalne sisteme.

Prisotni so seminar pričeli praktično, z obiskom dijaškega podjetja na Srednji ekonomski šoli v Novem mestu in Podjetniškega inkubatorja Podbreznik v Novem mestu. Oba obiska sta udeležence navdušila in pokazala, da obstajajo primeri dobre prakse usposabljanja mladih za podjetništvo. Takšni mladi bodo na trgu dela gotovo v veliki prednosti, saj se naučijo veščin, ki pomagajo odgovoriti na dejanske potrebe zaposlovalcev ter postaviti tudi svoje karierne cilje.

Ob začetku seminarskega dela je zbrane pozdravil predsednik Združenja delavcev NSi Janez Cigler Kralj. V govoru se je dotaknil tudi nekaterih glavnih procesov, ki spreminjajo trg dela ali vsaj vplivajo na spremembe. V nadaljevanju v celoti objavljamo njegov nagovor:

Drage kolegice in kolegi, spoštovani gostje, dobrodošli v Sloveniji, dobrodošli na Otočcu!

V čast mi je, da vas lahko kot novopečeni predsednik Združenja delavcev NSi pozdravim na tem seminarju.

Skupaj s partnerji iz Socialne akademije, Inštituta Janeza Evangelista Kreka ter seveda Evropskega centra za delavska vprašanja (EZA) smo se potrudili in povabili zelo zanimive sogovornike, s katerimi bomo skupaj iskali odgovore na nekaj najbolj perečih vprašanj v zvezi s spremembami na trgu dela. Pri tem se bomo bolj osredotočili na mlade in njihove možnosti za bolj kvalitetno načrtovanje svoje poklicne poti. Ki se začne, vsaj morala bi se, že v vrtcu.

Letošnji seminar je logično nadaljevanje lanskega, ki je pred dobrim letom odprl mnoga vprašanja in ponudil tudi številne odgovore. Z veseljem prispevamo svoj del v mozaik potrebnih sprememb za boljše razmere na trgu dela za mlade.

Otocec_zdruzenje_delavcev2015_2 Otocev_ZD_2015

Ne morem mimo tega, da bi izpostavil vsaj tri temeljne dejavnike, ki vplivajo na trg dela in ga spreminjajo: demografija; gospodarska in finančna kriza; ter za Slovenijo še določene posebnosti ureditve dela in zaposlovanja, kot je na primer študentsko delo, dolg študij, veliko družboslovcev. Vnaprej se zahvaljujem vsem vam, ki boste sooblikovali ta seminar in pričakujem kvalitetne zaključke, ki jih bomo ponudili kot nasvet odločevalcem pri snovanju reform trga dela. Dobro delo želim vsem!

Otocec_zdruzenje_delavcev2015 EZA_Otocec_Skupinska

Petkov popoldan in večer je bil namenjen seznanjanju s konkretnimi rezultati Jamstva za mlade ter sorodnih ukrepov in primeri projektov civilne družbe, s katerimi pomagajo mladim znajti se na trgu dela in predvsem čim hitreje najti zaposlitev.

Sobotno dopoldne je odprl državni sekretar Peter Pogačar, ki je v zanimivem prispevku nanizal nekaj izzivov s katerimi se trg dela v Sloveniji že sooča in napovedi gibanj na trgu dela.