Epilog nujne seje v državnem zboru: Ministrica ne zaupa zdravnikom, raje jih bo kaznovala

DELI:
01.03.2018, NSi

Poslanec Jernej Vrtovec je na nujni seji parlamentarnega odbora, ki jo je sklicala NSi, naštel razloge za nasprotovanje vladnemu načrtu kaznovanja družinskih zdravnikov pri izdaji napotnic za morebitne nenujne specialistične preglede.

»To pomeni igranje z varnostjo pacientov in kaže na nezmožnost ministrstva, da bi gojilo ustrezen dialog s strokovnimi organizacijami,« je uvodoma poudaril poslanec Vrtovec. Zdravnikom na primarni ravni je potrebno povrniti ugled in jim zvišati plače. “Ne pa da se namerava njihove delodajalce finančno kaznovati,” je dejal Vrtovec.

Tej trditvi je pritrdila tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik, ki se sprašuje, ali gre za namerno vkalupljanje zdravnikov in ne glede na dolgo izobraževanje tudi za nezaupanje do njihovega dela.

Poslanec Vrtovec je še izpostavil, da se dostopnost do zdravstvenih storitev na primarni ravni zmanjšuje, k čemur dodatno prispeva staranje zdravnikov in vse redkejše odločanje mladih diplomantov za specializacijo družinske medicine. Torej družinskih zdravnikov pri nas močno primanjkuje, zato na delovnem mestu izgorevajo. Študenti medicine se posledično raje odločajo za ostale specializacije, številni že izobraženi odhajajo v tujino.

Vse razloge, zakaj je NSi sploh sklicala omenjeno nujno sejo odbora za zdravstvo pa si lahko preberete TUKAJ.