ENCIKLOPEDIJA OSAMOSVOJITVE ALI POSKUS SPREMINJANJA ZGODOVINSKIH DEJSTEV

DELI:
23.06.2021, NSi

Ob izidu Enciklopedije osamosvojitve, državnosti in ustavnosti kot so jo poimenovali njeni avtorji, smo v NSi negativno presenečeni ugotovili, da nekateri zapisi enostavno ne odražajo zgodovinskih dejstev. Pri življenjepisu predsednika osamosvojitvene vlade Lojzeta Peterleta je tako možno prebrati, da je »Peterle prvi zapustil Demos in leta 1993 – ko je na volitvah dosegel 14,5 % – naredil koalicijo z LDS, ki je imela 23,5 %«.

Naj jasno zapišemo, da navedba Dimitrija Rupla ne drži, prav tako je (namenoma?) izpuščeno dejstvo, je prvo koalicijo s stranko LDS pod vodstvom Janeza Drnovška sooblikovala Slovenska demokratična zveza (SDZ), katere soustanovitelj in član je bil tudi Rupel.

Peterle: Ob 30. obletnici nisem pričakoval takšne lažnive predstavitve

O zapisu v enciklopediji je v današnjem intervjuju za prvi program Radia Slovenija Lojze Peterle povedal:

»Ta enciklopedija osamosvojitve je žalosten poizkus diskvalifikacije moje osebe, ker so v njej stvari, ki ne držijo. Nisem pričakoval takšne lažnive predstavitve ob 30 obletnici. Mislim, da bo glede tega prišlo do kakšnih korektur.

Slovenski krščanski demokrati smo takrat šli na živce SDZ-ju. V tej stranki je prišlo že en mesec pred osamosvojitvijo, sredi maja, do predloga, da se me na mestu predsednika vlade zamenja. Iz te stranke je prišel enak predlog tudi po osamosvojitveni vojni. Prav tako je iz te stranke prišel predlog za razpust Demosa itd. Kot predsednik vlade sem moral to napetost upoštevat in kakšne stvari tudi umiriti.

Da pa sedaj beremo v tej knjigi, da je Lojze Peterle prvi zapustil Demos, je pa nesramnost brez primere. To ni res. In v tej enciklopediji se pozablja, kdo je bil v prvi Drnovškovi vladi in se moralizira nad krščanskimi demokrati, ki so bili skupaj s Pučnikovo SDSS v drugi Drnovškovi vladi.

Prostor restavraciji starega in starim političnim silam je odprl levi del Demosa, ki je raje podiral vlado z bivšimi komunisti, kot pa, da bi se zmenil s krščanskimi demokrati za nadaljevanje. Zato sem malce trdno rekel, da so lustrirali samo nas in nikogar drugega.«

Tonin: Gre za nesramnost brez primere.

Na zapis se je odzval tudi predsednik NSi Matej Tonin, ki je dejal:

»Spletno Enciklopedijo slovenske osamosvojitve, državnosti in ustavnosti seveda lahko razumem kot izraz želje po dodatni osvetlitvi osamosvojitvenih dogodkov. A ob navedbi, da »je Lojze Peterle prvi zapustil Demos«, ne morem reči drugega, kot da gre za evidentno laž in očitno tudi poskus reinterpretacije zgodovinskih dejstev ter osebno diskvalifikacijo enega izmed ključnih osamosvojiteljev. Da se to dogaja ob 30. obletnici slovenske osamosvojitve, pa je nesramnost brez primere.«