USPELO NAM JE: ELEKTRIKA BO TRI MESECE 20% CENEJŠA

DELI:
21.03.2020, NSi

S skupnimi močmi smo našli rešitev, ki bo v teh težkih dneh mnogim vsaj malo olajšala skrbi: Naslednje tri mesece bo račun za elektriko za cca 20 % nižji za gospodinjstva in malo gospodarstvo.

“S skupnimi močmi smo našli rešitev, da se za 20 odstotkov naslednjih treh mesecih poceni električna energija. Ta uredba bo v teh težkih dneh državljanom in gospodarstvu vsaj malo olajšala skrbi,” je sporočil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Vlada je izdala odlok o začasnem neplačevanju prispevkov za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije za male poslovne odjemalce in gospodinjske odjemalce električne energije. Račun za električno energijo povprečnega gospodinjstva bo tako nižji za okrog 20 odstotkov.

Z odlokom se začasno poseže v obveznost plačila prispevkov na način, da za čas od 1. marca do 31. maja mali poslovni in gospodinjski odjemalci električne energije ne plačujejo omenjenega prispevka. Z ukrepom vlada prihaja naproti podjetnikom in gospodinjstvom, ki se te dni soočajo s posledicami epidemije novega koronavirusa.

Ukrepov proti koronavirusu ne bo sprostili, dokler epidemija ne bo zajezena

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je v izjavi za javnost glede omejevalnih ukrepov, povezanih z epidemijo novega koronavirusa, posvaril, da se ti ne bodo sprostili, dokler ne bo zajezena širitev koronavirusa oziroma dokler ne bo dovolj zaščitne opreme.

“Potniški promet brez zaščitnih mask ni mogoč, saj bi se virus širil naprej,” je dejal minister in dodal, da so v petek ustanovili koordinacijsko skupino za pomoč prevoznikom pri nemoteni dobavi nujno potrebnega blaga.

Obenem je zagotovil, da je cilj njegovega resorja, da pokvarljivo blago v tovornjakih na meji ne sme ostajati. “Zagotovo je skrb za transport, za dobavo blaga, da tranzit poteka nemoteno. Ne morejo in ne smejo na mejah tovornjaki čakati 15 ur s pokvarljivim blagom. Vsak dan se usklajujemo z ministri drugih držav, da konvoji potekajo nemoteno,” je dejal Vrtovec.