Predsednica NSi Ljudmila Novak na žalni slovesnosti v spomin na Slavka Avsenika

DELITE TA
PRISPEVEK
07.07.2015, NSi

LjudmilaNovak_zalna_knjiga-AvsenikŽalne slovesnosti ob smrti velikana slovenske glasbe Slavka Avsenika se je v Begunjah na Gorenjskem udeležila tudi predsednica NSi Ljudmila Novak. Svoje posvetilo in zahvalo za njegov glasbeni opus je zapisala tudi v žalno knjigo.

Slavko Avsenik se je rodil 26. novembra 1929 v Begunjah na Gorenjskem. Kot najmlajši izmed petih otrok je po končani osnovni šoli ostal doma na kmetiji, kjer je ob priložnostih kaj zaigral. Leta 1952 se je poročil z Brigito, v zakonu pa so se jima rodili trije sinovi, ki so vsi povezani z glasbo oz. umetnostjo.

Slavko Avsenik ni nikoli posebej načrtoval, da bo glasbenik. Veliko vlogo pri tem je odigral predvsem njegov brat Vilko, s katerim sta s svojim ansamblom tlakovala pot narodno-zabavni glasbi. Veljata za največkrat izvajana in najbolj prodajana avtorja narodno-zabavne glasbe v Evropi. Napisala sta več kot 1.000 skladb, med katerimi je najbolj znana Na golici, ki je doživela kar 600 predelav in velja za največkrat predvajano instrumentalno skladbo na svetu.

Ansambel je desetletja navduševal domače občinstvo, dolga leta pa igral tudi v tujini, v Nemčiji, Švici, Avstriji in onstran luže so se organizatorji kar tepli, da bi jih pripeljali. Glasbeniki so bili odlični ambasadorji domače glasbe in so ime Slovenije ponesli daleč v svet.