EDINA POT DO TRAJNEGA MIRU JE OBLIKOVANJE DVEH DRŽAV

DELI:
29.05.2024, NSi

V NSi glede vprašanja priznanja Palestine zagovarjamo rešitev dveh držav. »To pomeni, da podpiramo tako Izrael, kot tudi Palestino. Da bosta ti dve državi nekoč sobivali med seboj, je potrebno priznanje, pri tem pa je ključno, kdaj in kako do njega pride,« je uvodoma v oddaji Odmevi dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Po njegovem mnenju se lahko odločimo za politično priznanje, ki bo »predvsem sporočalo, da se ne strinjamo z Izraelom, lahko pa se odločimo za priznanje, ki bo dejansko prispevalo k miru,« je poudaril.

Slovenija bi morala narediti več kot nestalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov, da bi sprožila iniciativo za mirovno misijo v Gazi. »V tej mirovni misiji bi na podlagi resolucije Združenih narodov predvsem sodelovale države, ki jim tako Izrael kot Palestinci zaupajo,« je dejal Matej Tonin in dodal: »Po vzpostavitvi trajnega premirja, bi morali iti v intenzivno diplomatsko ofenzivo, katere cilj bi moral biti priznanje Palestine s strani zahodnih držav in priznanje Izraela s strani arabskih držav. Nato bi sledila še tretja faza tega procesa, to pa je obnova porušene Gaza in izgradnja palestinskih institucij.«

Slovenija mora biti bolj ambiciozna v svoji zunanji politiki

Slovenija s tem, ko bo priznala Palestino, ne bo spremenila razmer v Gazi. »Tam bodo ljudje in otroci še vedno trpeli, še vedno bodo potekali spopadi in zaradi tega si želim, da bi bila Slovenija mnogo bolj ambiciozna v svoji zunanji politiki. Prepričan sem, da je v interesu Izraela kot tudi Palestincev, da se tam oblikuje mirovna misija, ki bo preprečevala, da Hamas izstreljuje rakete v Izrael in hkrati, da se spopadi v Gazi končajo. To bi bil naš konkreten doprinos k miru na Bližnjem vzhodu,« meni kandidat za evropskega poslanca.

V zaključku je Tonin poudaril, da ni dovolj, če priznamo Palestino, ampak, da se spopade razmeji in jih prekine. »Vladna koalicija v luči evropskih volitev hiti s priznanjem Palestine, ampak za njene prebivalce je ključno, da se spopadi ustavijo in pričnejo mirovna pogajanja. Palestinci danes ne bodo nič drugače živeli, ali jih bo Slovenija priznala ali ne, bo pa bistvena razlika zanje, ali se bo vojna nadaljevala ali ne,« je zaključil Matej Tonin.