Družinska politika naj se loči od socialne politike

DELI:
31.01.2018, NSi

Ob obravnavi vladnega zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih je Iva Dimic povedala, da zakon prinaša problematične ukrepe. Zavzela se je za družinsko politiko, ki naj bo ločena od socialne politike.

»Družinska politika naj bo v podporo in pomoč najranljivejšim otrokom. Hkrati pa je potrebno poskrbeti za socialno šibkejše, ki iz različnih razlogov ne morejo poskrbeti zase. V NSi zato zagovarjamo dosledno ločitev ukrepov družinske in socialne politike,« je poudarila podpredsednica NSi.

Univerzalni otroški temeljni dohodek je rešitev

Zavzela se je za nujno razpravo o uvedbi univerzalnega otroškega temeljnega dohodka. To je ukrep družinske politike, zato naj bo univerzalen, za vse otroke enak.

Opozorila je na številne protidružinske in protisocialne ukrepi ministrovanja Anje Kopač Mrak in pred njo Ivana Svetlika. »Naj omenim le ukinitev državnih pokojnin, izgubo državnih štipendij zaradi otroških dodatkov, znižanja številnih prejemkov. še danes veliko tega ni odpravljenega,« je opozorila Iva Dimic.

Zakon razmer ne izboljšuje 

V NSi se pridružujemo stalnemu opozorilu Zakonodajno-pravne službe glede nepreglednosti zakonodaje, ki ureja družinske in socialne prejemke. »Ministrstvo s tem zakonom razmer ne izboljšuje, ampak nasprotno-še bolj zapleta. Spremembe na področju družinske politike, naj bodo le dobre, skupni cilj pa mora biti, da ljudje s svojim delom dostojno preživijo,« je bila jasna podpredsednica NSi.

Iva Dimic je opozorila tudi na dejstvo, da ministrstvo pod znamko ukinitve cenzusa za pomoč ob rojstvu otroka skriva dosti bolj problematičen ukrep ukinitve denarnega prejemka in spremembo v dobropis. »V NSi smo odločno proti temu. Staršem naj se pusti možnost odločanja, kako bodo pomoč ob rojstvu otroka porabili. Naš amandma to rešuje in prosim, da ga podprete,« je rešitev NSi ponudila Iva Dimic.