DR. VIDA ČADONIČ ŠPELIČ: V NSi PODPIRAMO IN RAZUMEMO SLOVENSKEGA KMETA

DELI:
17.10.2023, NSi

Poslanci državnega zbora v teh dneh zasedajo na rednem plenarnem zasedanju, kjer bodo med drugim obravnavali tudi zakona o zaščiti živali in o kmetijsko-gozdarski zbornici. Na oba predloga zakonov je Državni svet izglasoval veto, kar pomeni, da mora zakonodajalec opraviti ponovno razpravo in glasovanje. Poslanka dr. Vida Čadonič Špelič je uvodoma dejala, da se zakonov ne piše na podlagi čustev in želja, ampak na podlagi strokovnih in znanstvenih dejstev. »Potrebno bi bilo torej izhajati iz veterinarske stroke. Zakon o zaščiti živali potrebujemo, ampak ne takega, ki bi bil napisan mimo stroke. Tudi pravna služba se strinja s pripombami stroke, ki jih je razložila v svojem mnenju na kar 14. straneh. Ugotovila je, da je pomanjkljiv, ne spoštuje načela pravne države, enakosti pred zakonom, varstva pravic posameznikov, varovanja zasebnosti lastnine, itd. Gre za zakon z veliko pomanjkljivosti v normativni izvedbi, sporen z ustavnopravnega vidika in ga zakonodajalec ne bi smel sprejeti,« je bila jasna poslanka.

Predlog zakona ni bil deležen širše razprave, niti širše podpore strokovne javnosti. Proti so Veterinarska zbornica, Biotehnična fakulteta, Kmetijsko gozdarska zbornica, Zadružna zveza, Sindikat veterinarjev, Sindikat kmetov, Zveza slovenske podeželske mladine, nekatera zavetišča, kinološka društva in drugi. Ob tem ne gre spregledati, da je v okviru zakonodajnega postopka nekatere pomisleke izrazila celo vlada. »Tedaj je ministrica Irena Šinko rekla, da vlada sicer podpira rešitve, da so pa nekatere napisane enostavno narobe in se jih ne bo dalo izvajati. Ni urejenega niti stalnega vira financiranja za izvajanje tega zakona. Omenim pa lahko še pomanjkanje biovarnostnih ukrepov, ki preprečujejo vnos bolezni na kmečko dvorišče in jih vsak kmet zelo dobro pozna, če hoče obdržati svoje živali zdrave. Na kmečko dvorišče lahko torej vstopajo samo pooblaščene osebe,« je poudarila dr. Čadonič Špeličeva.

Poslanci NSi predloga zakona o zaščiti živali ne bodo podprli, od novega ministra ali ministrice pa pričakujejo zakon, ki ga bo spisala stroka in bo njegovo poglavitno vodilo zaščita živali.

Koalicija je vložila tudi novelo zakona o kmetijsko-gozdarski zbornici, s katerim namerava korenito poseči v volilno pravico ljudi v tej organizaciji. Predlagatelji želijo omejiti pasivno volilno pravico oz. krog funkcij v organih zbornice in s tem depolitizirati slovensko kmetijstvo. »Gre za omejitev volitev v ključne organe zbornice kot so svet, upravni odbor, predsednik, podpredsednik, v obvezne organe zbornice in območne enote zbornice, tako da ne bodo mogli kandidirati oz. biti izvoljeni tisti, ki so ob izvolitvi ali ob imenovanju v obdobju zadnjih dveh let bili člani političnih strank na državni ravni, v Evropskem parlamentu, funkcionarji v Evropski komisiji, predsednik republike in Vlade, ministri, državni sekretarji, poklicni župani, direktorji direktoratov ali direktorji uprav občin. Slovenski kmet rabi neodvisno strokovno organizacijo, ki je trden sogovornik Vladi in takšna se je do zdaj zbornica pokazala,« je povedala poslanka dr. Vida Čadonič Špelič.

V NSi podpiramo in razumemo slovenskega kmeta, zato tudi tega predloga zakona naša poslanska skupina ne bo podprla.