dr. Marija Rogar: Mlajše generacije smo gonilo, ki bazira na modrosti starejših generacij

DELI:
10.02.2018, NSi

Dr. Marija Rogar je pred nekaj dnevi postala nova podpredsednica NSi. Kot pravi, ji politika pomeni pomembno možnost udejstvovanja v demokratični družbi, v prostem času pa rada raziskuje lepote Slovenije ter v roke vzame kakšno knjigo. Več o njenem življenju in razmišljanju pa si lahko preberete v spodnjem intervjuju.

Širša javnost vas ne pozna. Kako bi se sami predstavili v nekaj stavkih?

Iz prelepe Zgornjesavske doline me je študijska pot vodila v Ljubljano, kjer sem študirala veterino. Študij sem uspešno zaključila in se nato kot mlada raziskovalka zaposlila na Medicinski fakulteti v Ljubljani, kjer sem proučevala genetiko raka želodca in iz tega področja tudi doktorirala. Po poklicu sem ostala raziskovalka. Ob prostem času se še vedno rada vračam na Gorenjsko, kjer se posvečam svojim živalim in uživam v naravi. Odkar ne pojem več v pevskem zboru, sem vrzel zapolnila z obiskovanjem opere in glasbenih prireditev. Nenadomestljivi so tudi trenutki z dobro knjigo, bodisi prozo bodisi poezijo. Zelo rada se podam tudi na raziskovanje lepot Slovenije in čudovitih kotičkov za občudovanje kar ne zmanjka.

Kaj vam pomeni politika in kako se je začel vaš vstop v politiko?

Zame politika pomeni možnost udejstvovanja v demokratični družbi in zdi se mi zelo pomembno, da se ljudje v politiko kar se da vključujejo. Z nezanimanjem za politiko polagamo vajeti odločanja v roke drugih odločevalcev in obenem postanemo od njih odvisni. S politiko sem se aktivneje začela ukvarjati po vstopu v Žensko zvezo NSi, in sicer je bilo to ob ustanovitvi RO ŽZ Gorenjska 1. V Ženski zvezi še vedno aktivno delujem. Pomembne politične izkušnje sem pridobivala tudi v Mladi Sloveniji, kjer sem nekaj časa vodila RO Gorenjska 1.

Zakaj ste se odločili za NSi in kako se v stranki počutite?

Za NSi sem se začela zanimati že, ko so se postavljali temelji te stranke, in sicer predvsem po zaslugi očeta, ki je eden od ustanoviteljev OO Jesenice in nato OO Kranjska Gora. NSi je stranka odprtih ljudi, stranka vrednot in edina stranka, ki ima posluh za gospodarstvo, zato odločitev ni bila težka. Rada uporabim prispodobo, da smo ljudje kot mozaik, v katerega tudi politika doda pomembne kamenčke ter nas izoblikuje. In za delovanje v NSi to zagotovo drži.

Imate tudi svoje lastno podjetje. Nam lahko glede tega zaupate kaj več?

V želji po pomoči sočloveku smo ustanovili biotehnološko podjetje, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem, odkrivanjem in uporabo novih metod zdravljenja, ki predstavljajo korak naprej in nove smernice na področju reševanja aktualnih zdravstvenih problemov v družbi. Razvoj znanosti hitro napreduje in naša naloga je, da k temu razvoju prispevamo kar največ.

Ste del nove mlade ekipe NSi. Kakšne cilje imate oz. kaj si želite storiti v okviru možnosti, ki vam jo daje položaj podpredsednice NSi?

Zaupan mi je bil položaj, ki predstavlja veliko odgovornost ter obenem tudi obilo možnosti aktivnega političnega udejstvovanja. Vsekakor se bom po najboljših močeh trudila sprejemati odločitve, ki bodo dobre za NSi ter seveda tudi za celotno Slovenijo in Slovence. Spodbujala bom dialog, ki je v našem političnem prostoru nadvse potreben in obenem opozarjala in sodelovala pri reševanju aktualne problematike. Zavzemala se bom za uresničevanje strankinega programa, ki je odlično zastavljen ter poskušala s svojim znanjem in izkušnjami doprinesti k nadaljnjemu razvoju in napredku stranke.

Katere so po vašem mnenju tiste nujno potrebne spremembe, ki bi se jih morala Slovenija takoj lotiti?

Slovenija je v obdobju, ko se sooča z mnogimi izzivi. Gospodarstvo nujno potrebuje zagon, nižje davke, manj birokracije in ureditev plačilne discipline. Spopasti se bo treba tudi z  »begom možganov«, ker država nujno potrebuje kadre, ki jih je sama izobrazila, le ti pa v tujih državah predstavljajo visoko dodano vrednost. Če vprašate ljudi, po njihovem prepričanju Slovenija ni več pravna država, zato bo potrebno vzpostaviti ponovno zaupanje v sodni sistem. Zdravje je naše največje bogastvo, a vendar se večina s strahom obrača na pomoč na naš zdravstveni sistem, ki je potreben celovite prenove. Mlajše generacije s strahom pričakujemo prihod tretjega življenjskega obdobja, ker današnji pokojninski sistem ne zagotavlja varne starosti. Tudi večji del današnjih upokojencev je pod pragom revščine. Prav tako ne gre zanemariti negativnih demografskih trendov, glede katerih bi bilo potrebno sprejeti ustrezne ukrepe že vrsto let nazaj. Država mora ustvarjati pogoje, ki bodo v prid mladim družinam. Navedeni ukrepi bodo omogočali tudi ustrezno socialno politiko. Slej ko prej bo potrebna tudi reorganizacija šolskega sistema.

Je torej predvsem mlajša generacija tista, ki mora stvari premakniti naprej in se spopasti z novimi izzivi in tehnologijami?

Prej, kot da bi rekla, da je mlajša generacija tista, ki mora stvari premakniti naprej, sem mnenja, da se z novimi izzivi lahko spopademo le z medgeneracijskim sodelovanjem. Mlajše generacije smo gonilo, ki bazira na modrosti starejših generacij in le s povezovanjem bomo dosegli konstruktivne premike naprej. Nove tehnologije vidim kot priložnost, ki jo je potrebno maksimalno izkoristiti, ker nudijo veliko podporo pri spopadanju z vsakdanjimi izzivi, ki smo jih deležni ob hitrem tempu življenja v današnjem času. In ravno mlajše generacije smo tiste, ki moramo nujno držati korak s časom in premagovati tudi ovire, ki nas pri tem doletijo.