dr. Ivan Rebernik prejel Srebrni red za zasluge pri krepitvi vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem

DELI:
01.09.2017, NSi

Častni član NSi dr. Ivan Rebernik je včeraj iz rok predsednika republike prejel Srebrni red za zasluge za prispevek h krepitvi odličnih vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem.

Dr. Reberniku iz srca čestitamo ob prejemu visokega priznanja za njegovo velikodušno delo, v prostorih stranke pa smo mu pripravili tudi manjše praznovanje, ki si ga lahko pogledate TUKAJ.

V nadaljevanju objavljamo še celotni govor dr. Ivana Rebernika v predsedniški palači, po prejemu priznanja.

Spoštovani in dragi g. predsednik Republike Slovenije Borut Pahor,

želim, da sprejmete mojo iz vsega srca najprisrčnejšo zahvalo za odlikovanje, ki ste mi ga pravkar izročili. Za moj, vsaj z moje strani gledano, skromen prispevek h krepitvi odličnih vsestranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem.

Dovolite, da Vas istočasno poprosim, da predate mojo iskreno in prisrčno zahvalo tudi vsem ostalim osebam, ki so skupaj z Vami odločale in odločile, da se me za moje delo v prid domovine pri Svetem sedežu nagradi s Srebrnim redom za zasluge.

Samo po sebi je umevno, da čutim v tem trenutku v sebi globoko hvaležnost tudi do vseh tistih, ki so mi tako ali drugače že pred več kot 10. leti omogočili, da sem smel in sem lahko sodeloval pri izgradnji dobrih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem.

In tu bi želel izpostaviti in postaviti v ospredje še eno danost: ničesar tega, kar sem dobrega in koristnega storil pri izgradnji in utrjevanju dobrih dvostranskih odnosov med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem, nisem napravil sam. Zmeraj sem bil samo en sestavni člen, da tako rečem, verige, ki je vedno delovala povezovalno in usklajeno, tudi v trenutkih, ko sem mogoče osebno malo bolj izstopal od ostalih členov te verige. Iz tega sledi, da priznanje za dobro in uspešno opravljeno delo, oziroma odlikovanje naslovljeno na moje ime in priimek, ne morem, da ne bi v svojem srcu in v svojih mislih v celoti delil z vsakim členom pravkar imenovane verige, katere del sem bil tudi sam.

Za dosego trajnih pozitivnih rezultatov pri gradnji mostov med ljudmi, med ustanovami in subjekti mednarodnega prava, je potrebno danes nič manj kot včeraj, lepo število najrazličnejših sestavin. Škoda, da se v tem kontekstu vse prevečkrat namenoma pozablja prav tisto, kar vodi k zagotovljenemu uspehu na vseh področjih človeškega delovanja, hočem reči: kjerkoli smo navzoči in delujemo, je treba imeti ljudi rad. Ne samo svojih, tudi tiste druge, ki mislijo s svojo glavo in mislijo pogosto precej drugače od nas samih. Tam, kjer se ima rado ljudi, ni prostora za krivice. V tem »imeti resnično rad, biti do vsakega odprt in ga spoštovati«, se prebuja za slehernega od nas svetlejši in lepši dan na obzorju.

Hvala za pozornost.

Ivan Rebernik

Ljubljana, 31. avgust 2017