Dovolj je izključevanja, stranke so se dolžne pogovarjati

DELI:
22.05.2018, NSi

»Kar se dogaja na otroški srčni kirurgiji, je nesprejemljivo. Politika mora najti toliko moči, da stopi skupaj in se dogovori o primerni rešitvi,« je bil v začetku včerajšnjega soočenja predsednikov strank na POP TV jasen predsednik NSi Matej Tonin.

Prepričan je, da je zdravstveni sistem potrebno spremeniti v samih temeljih. »Ni dovolj, da se zamenja le minister za zdravje. Preurediti je potrebno celoten sistem na ministrstvu za zdravje. V NSi imamo ekipo, ki je to sposobna in pripravljena storiti,« je povedal Matej Tonin.

Zakaj koalicija ni podprla zakona za boljši pregon bančnega kriminala?

V včerajšnjem soočenju je opozoril tudi na to, da morajo organi pregona narediti vse, da bodo krivci za bančno luknjo odgovarjali. »Ljudje, ki so krivi za bančno luknjo morajo odgovarjati. Predlagali smo zakon o specialnih sodiščih in tožilstvu za boljši pregon bančnega kriminala, pa ga vladna koalicija ni želela podpreti. Zakaj že?« je zbrane člane koalicije vprašal Matej Tonin.

Strinjal se je, da je drugi tir pomemben, a meni, da je potrebno misliti tudi na prihodnost Luke Koper in njeno strateško pozicijo. »Drugi tir moramo zgraditi za razumno ceno, ne pa za vsako ceno,« je izpostavil Matej Tonin.

Delo se ne splača, ker so socialne pomoči previsoke

Poudaril je, da je v Sloveniji delo premalo cenjeno, saj imamo previsoko socialno pomoč. »V Sloveniji je delo premalo cenjeno, saj imamo na eni strani nizke plače, na drugi strani pa radodarno podeljeno socialno pomoč. Marsikdo zato kalkulira, ali se mu sploh splača delati,« je opozoril predsednik NSi. V nadaljevanju je predstavil predlog NSi za višje neto plače. »Dvig splošne dohodninske olajšave, ki ga predlagamo v NSi, je najlažji način, da ljudje dobijo višjo neto plačo, ob tem pa dodatno ne obremenimo gospodarstva.«

V zadnjem delu oddaje so politiki spregovorili tudi o bodočih koalicijah po volitvah. Matej Tonin je ponovil, da se bo pogovarjal z vsemi. »Vesel sem, da sem za tem omizjem edini, ki vnaprej ne izključuje nikogar. Dovolj je izključevanja. Ljudje imajo možnost, da preko volitev koga izključijo. Stranke, ki pridejo v parlament, pa so se dolžne pogovarjati o najboljših možnostih za razvoj Slovenije,« je bil jasen.