Dokler otroci varnega zdravljenja ne dobijo v UKC, naj se zdravijo v tujini

DELI:
15.05.2018, NSi

V poslanskih skupinah NSi in SDS smo vložili zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali izredne razmere na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Poslanec NSi Jernej Vrtovec se je zavzel za zdravljenje otrok s srčnimi napakami v tujini, dokler sistema v Sloveniji ne spravimo do točke, da bo za otroke spet varen.

»V NSi smo sklic izredne seje državnega zbora glede razmer na UKC pri zdravljenju otrok s srčnimi obolenji podprli, saj je tudi po mnenju strokovne javnosti zdravljenje pri nas postalo prenevarno. Slovenija je še vedno prebogata država, da bi bilo ogroženo tudi življenje otrok tekom zdravljenja v UKC Ljubljana,« je na novinarski konferenci povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec.

Vlada se namreč ne odziva na dogajanje v otroški kardiologiji niti po tem, ko so svoj odhod nedavno napovedali trije otroški kardiologi. Namesto ukrepov je ustanovila le Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni. V NSi in SDS se sprašujemo, kako bo inštitut sploh deloval, če v Sloveniji ni več otroških kardiologov.

Ministrica za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Milojka Kolar Celarc ni uspela vzpostaviti normalnega delovanja na področju zdravljenja otrok s prirojenimi srčnimi napakami v UKC Ljubljana niti z vsem kadrom, ki je bil na voljo. Poslanec NSi Jernej Vrtovec je zato prepričan, da premier Miro Cerar ni pravočasno zamenjal ministrice. »Tekom štirih let tega mandata smo lahko bili priča temu, da so se v UKC Ljubljana dogajale alarmantne stvari, zlasti na otroški srčni kirurgiji, pa ni prišlo do tistega končnega reza, da bi s tem prenehali, da bi spremenili potek dogajanja ter poskrbeli za varnost in kakovostno zdravljenje. Zato obžalujemo, da predsednik vlade ni pravočasno zamenjal ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc,« je povedal poslanec NSi.

Jernej Vrtovec je podprl odločitev UKC za začasno odločitev o zdravljenju v tujini, prepričan pa je, da je potrebno v naši državi vzpostaviti sistem, da nam zdravniki zaradi kaotičnih razmer v UKC Ljubljana ne bodo odhajali v tujino in se bodo lahko ustrezno in varno zdravili doma. »Ta trenutek pa je najbolj pomembna varnost otrok. Potrebno je poskrbeti za njihovo zdravljenje v tujini, da ne bo prihajalo do še kakšnih hujših stvari, ki smo jim bili priča že v preteklosti,« je poudaril poslanec NSi.