Dokler ni programske uskladitve, o kadrovskih vprašanjih ne želimo razpravljati

DELI:
04.07.2018, NSi

»Glede na dosedanja pogajanja smo z vsebinskimi zadevami prišli bližje z SDS kot pa pri tej precej različni koaliciji. Ampak še enkrat poudarjam, to je zaradi iste politične družine. Tudi na današnjih in preteklih usklajevanjih se je izkazalo, da je uskladitev s šestimi koalicijskimi partnerji zahteven posel ter da so ti pogovori izjemno zahtevni,« je povedal Matej Tonin v oddaji 24UR zvečer in dodal:

»Pri gospodu Šarcu smo prvič imeli resnično vsebinske pogovore. Približno dve uri smo razpravljali o naših ključnih točkah, o tistih zadevah, ki jih mi izpostavljamo kot temelje, ki jih je potrebno v prihodnosti narediti. Pogovori so bili zelo konstruktivni, seveda pa se kaže največ razlik pri zdravstvu, gospodarstvu in sodstvu.«

Pogovori se bodo nadaljevali tudi z ključnimi zahtevami preostalih strank. »Tudi ostale stranke želijo pri svojih organih preveriti ali se lahko, zlasti na področju gospodarstva in zdravstva, prilagodijo našim programskih rešitvam,« je pojasnil Tonin.

Napovedal je, da se bo relativno lahko uskladiti z listo Marjana Šarca, ki je zelo odprta na vse strani, prav tako tudi s SMC. Velike razlike pa vidi s stranko SD. »Na današnjem sestanku sem jasno povedal, da si čim prej želim jasnega in dokončnega dokumenta. Da grem lahko s tem dokumentom do našega članstva in jih vprašam, ali je ta dokument zanje sprejemljiv za vstop v koalicijo,« je povedal predsednik NSi.

Poudaril je, da v NSi pri imenih za ministre nimamo nobenih težav, a da o kadrovskih vprašanjih ne želimo razpravljati, dokler ni programske uskladitve. »Na sestanku sem jasno povedal, da se o kadrovski razdelitvi ne želimo pogovarjat dokler ne vemo ali smo programsko sorodni. Prav na področju gospodarstva smo danes porabili kar nekaj časa, ker so se pokazale pomembne razlike. Vsi smo govorili o tem kako je potrebno delo razbremeniti, zato smo predlagali, da to naredimo z dvigom splošne dohodninske olajšave. Tukaj pa so nastali prvi zapleti,« je pojasnil Matej Tonin.

Zagotovil je tudi, da smo v NSi proti temu, da se število ministrstev povečuje in država uprava.