DOKLER BOM MINISTER BO PROJEKT DRUGI TIR VODEN TRANSPARENTNO

DELI:
01.04.2021, NSi

»Danes je velik dan za slovensko gospodarstvo, za razvoj logistike in koprskega pristanišča. Narediti moramo vse, da bo Luka Koper ostala največji kontejnerski terminal na Jadranu,« je ob podpis pogodbe za glavna dela na drugem tiru med Črnim Kalom in Koprom poudaril infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. Prisotni so na dogodku ponovno podčrtali prednosti infrastrukturnega projekta in zasaditev prve lopate napovedali za maj.

Drugi tir bo na odseku med Črnim Kalom in Koprom gradil Kolektor CPG v sodelovanju s turškima podjetjema Yapi Merkezi in Özaltin. Oddali so ponudbo v višini 224,7 milijona evrov. Gradnja odseka sicer predvideva izgradnjo šestih predorov v skupni dolžni 7,7 kilometra ter viaduktov Gabrovica v dolžini 452 metrov in Vinjan v dolžini 647 metrov.

Minister Jernej Vrtovec je zagotovil, da neupravičenih podražitev ne bo, in poudaril: »Moti se, kdor misli, da bo to drugi Teš 6!«

V Lipici je minister komentiral tudi neutemeljene očitke o podražitvah projekta. »Dokler bom na položaju, bom naredil vse, kar je v moji moči, da bo projekt voden transparentno in da bo vsak evro dvakrat obrnjen. Vlada je sprejela informacijo, da bo družba 2TDK pripravila novelacijo investicijskega programa. Zato je sprejela sklep, da se seznani z vsakim zahtevkom za aneks. In da bo sleherno spremembo v vrednosti ali za dodatna dela potrjevala vlada kot skupščina družbe 2TDK. Tako bo skrbela, da se projekt ne bo dražil tako, kot so dražili gradnjo avtocest in energetske projekte,« je poudaril Vrtovec.