Dogajanje na 12. Kongresu NSi v Grosupljem (video)

DELI:
21.04.2018, NSi

V Grosupljem je danes potekal 12. Kongres NSi, ki je bil posvečen volitvam v organe stranke. Novi predsednik je postal Matej Tonin. Kongresa se je udeležilo približno 500 delegatk in delegatov ter članov in simpatizerjev iz cele Slovenije, dogodku pa so prisostvovali tudi nekateri domači in tuji gostje.

Matej Tonin: Slovenija mora postati dežela priložnosti in zadovoljnih ljudi

Kongres je bil volilne narave. Na mesto predsednika stranke je bil z visoko podporo (92,7 odstotka glasov) izvoljen Matej Tonin, novo sestavo drugih organov stranke pa si lahko ogledate TUKAJ.

Matej Tonin je v svojem govoru izpostavil, da je NSi odgovor na izzive, ki jih ima Slovenija. “NSi misli z rešitvami in programom resno. Slovenija mora postati dežela priložnosti in zadovoljnih ljudi,” je povedal novoizvoljeni predsednik mag. Matej Tonin.

Izpostavil je, da Slovenijo v prihodnosti čakajo številni izzivi, a če bo NSI v vladi bo država zagotovo uspešna. “Volitve bodo začrtale smer prihodnjega razvoja. Slovenija je lahko med 15. najuspešnejših držav na svetu, ko bo NSi dobila priložnost, da prevzame odgovornost v vladi,” je prepričan Tonin.

Poudaril je, da je program NSi, ki nosi ime Misli resno, namenjen delovnim in poštenim ljudem. Izpostavil je, da bo NSi največ poudarka namenila ureditvi zdravstva, višjim neto plačam ter enakim merilom za vse. Program “15 za 15” odgovarja na vse izzive slovenske prihodnosti. Med prioritetnimi področij je izpostavil zlasti posodobitev zdravstva in sodstva ter znižanje davkov.

Več o govoru Mateja Tonina si lahko preberete TUKAJ.

Ljudmila Novak: Novo vodstvo je delavno in ima znanje

“Zahvaljujem se vsem za vsa leta podpore in pomoči pri vodenju slovenske krščanske demokracije. Vesela sem tudi, da smo na tej poti postali prijatelji,” je v svojem govoru na kongresu dejala nekdanja predsednica NSi Ljudmila Novak. V svojem govoru se je vsem zahvalila za vso pomoč, ki jo je bila deležna med njenim vodenjem stranke.

Povedala je, da novemu vodstvu popolnoma zaupa, saj se je po njenih besedah izkazalo. “Vesela sem, da stranko predajam v dobre roke. NSi ostaja kredibilna stranka z odličnim programom in sposobnimi ljudmi,” je povedala poslanka NSi in dodala: “Novo vodstvo je delavno in ima znanje. Zato jim zaupam.”

Jožef Horvat: Ljudmila Novak ostaja steber stranke

Zbrane je nagovoril tudi vodja poslanske skupine, ki je Mateju Toninu izrekel polno podporo ter izrazil upanje, da bo bomo skupaj lahko oblikovali boljšo Slovenijo. “Prihodnost bomo zaznamovali z dejanji vrednimi spominjanja. Naša dolžnost je, da sooblikujemo državo v kateri živimo in zasledujemo skupno dobro, ki je cilj vsake politike,” je dejal Jožef Horvat in se v svojem govoru dotaknil tudi vloge nekdanje predsednice NSi:

“Samo veliki ljudje so sposobni narediti to, kar je naredila Ljudmila Novak. Svojim sodelavcem je zaupala in jim dopustila, da jo v prihodnosti tudi prerastejo. Ljudmila Novak ostaja z nami in predstavlja moralno avtoriteto in steber naše stranke,” je izpostavil vodja poslanske skupine NSi.

Lojze Peterle: NSi ostaja najbolj prepoznavna proevropska slovenska stranka

“Vesel sem proevropske zavesti pri številnih ljudeh znotraj in zunaj naše stranke, žal pa je še vedno ogrožena tista temeljna ideja očetov evropske unije o delu za skupno dobro. To velja tudi za Slovenijo, kjer so krščanski demokrati nekoč prvi prispevali tudi politično kulturo kot bistven element politike,” je dejal Peterle in dodal, da si v NSi želimo demokracije predvsem znotraj institucij, ne pa v kakšnih zakotjih in ozadjih.

Zlati znak NSi za Andreja Kuzmana in Marjana Bajta

Kongres NSi je podelil tudi nagrade in priznanja. Zlati znak NSi sta prejela Andrej Kuzman (posthumno) in Marjan Bajt. Srebrni znak NSi so prejeli Milan Cofek, Marija Žabjek, Janez Rožmarin in Rafael Cepič. Bronasti znak NSi so prejeli Janez Kovačič, Jože Berlec, Jožica Dobrotinšek, Janez Jurca, Franc Novak, Franc Koželj in Franc Vranetič.

Modro priznanje so prejeli Štefan Krampač, Maja Strnad, Boris Kham, Anton Hromec, Igor Pigac, Karolina Korenčan, Janez Svetek in Mojca Sojar. Občinski odbor leta 2018 pa je postal MO Maribor.

Celoten posnetek kongresa NSi si lahko ogledate v spodnjih dveh videih.

V ŽIVO: 12. KONGRES NSi

V ŽIVO: 12. KONGRES NSi

Objavil/a NSi dne Sobota, 21. april 2018

V ŽIVO: 12. KONGRES NSi

Objavil/a NSi dne Sobota, 21. april 2018