DODATNIH DAVČNIH OBREMENITEV IN NIŽJIH PLAČ V NSi NE BOMO PODPRLI

DELI:
23.08.2022, NSi

Poslanci na tokratnem izrednem zasedanju obravnavajo Predlog zakona o nujnem ukrepu na področju davka na dodano vrednost za omilitev dviga cen energentov. V stališču je poslanec Jernej Vrtovec izpostavil, da poslanska skupina podpira ukrep nižjega DDV na cene energentov a hkrati pozval k uveljavitvi istega ukrepa tudi za cene osnovnih življenjskih potrebščin. Celotno stališče objavljamo spodaj.

V Novi Sloveniji bomo Predlog zakona, ki ga danes obravnavamo, seveda podprli, zaradi tega, ker kriza, v kateri se nahaja ne le Slovenija, ampak celotna Evropska unija, botruje k temu, da se odločamo za nižje davčne obremenitve.
Še bolj pa bi bili veseli, da bi bili ukrepi malce bolj celostni. In sicer, eden izmed pomembnejših stvari bi bil zagotovo nižji DDV. V Novi Sloveniji predlagamo DDV na 5 % ravni za vse osnovne življenjske potrebščini, zlasti za prehrano. In s tem namenom, se pravi 5 % DDV za osnovno košarico, s tem namenom smo danes vložili amandma, ki zaradi postopkovnih razlogov danes ni del obravnave v Državnem zboru, ampak samo že vnaprej povemo, mi bomo vstajali pri temu in morebiti nas v nadaljevanju čaka tudi zakonski predlog, da bi ljudi razbremenili, ko hodijo vsak dan, dan za dnem v trgovino in jim ni lahko. Veste, ljudem res ni lahko. Ni lahko zlasti srednjemu sloju. Torej, 5 % DDV bi bil pameten predlog tudi za osnovne življenjske potrebščine, zlasti govorimo tukaj o prehrani.

Torej, 41 milijonov evrov pomoči za visoke cene energentov je Vlada namenila. Gospe in gospodje, premalo, zlasti, če pogledamo Avstrijo. Avstrija je namenila, mislim da okrog 40 krat več, kot pa Slovenija, ta trenutek. Torej, kje smo mi? Zakaj zamujamo?

Drži, strinjamo se, tudi z regulacijo cen energentov, kar se tiče električne energije. Ampak pozor! Govorimo, kako bo danes lažje ljudem živeti, ampak lažje napram kateremu času? Lanskemu? Lanskemu obdobju, enaki mesec avgust, september, oktober. Ali napram zdajšnjemu, zdaj? Kajti pri regulaciji cen elektrike, na primer, še vedno imamo enega izmed ponudnikov, ki ga dobro poznate, recimo ima nižjo ceno, kot je sama regulacija. Se pravi, ne vem, zakaj tako reguliramo. Se pravi, nižja cena ima ponudbo električne energije za vse tarife, kot je pa sama njegova ponudba. Torej, tukaj bi morali narediti mnogo, mnogo več.

Zlasti pa bi morala Vlada nemudoma pripraviti paket ciljnih pomoči za socialno ranljive, za tiste, ki res zaradi višjih cen ne morejo več priti skozi mesec. Namreč iz CSD in tudi iz humanitarnih organizacij v bistvu iz dneva v dan sporočajo, da se je število prosilcev za denarno socialno pomoč skoraj podvojilo. In posebnost krize, ki je pred nami, pa je, da bo zlasti prizadela tako imenovani srednji sloj. Torej ne govorimo samo o tistih z minimalno plačo in tistih, res, ki težko preživijo mesec, ampak govorimo o ljudeh, ki prejemajo pod tisoč 200 evrov plače, pa pod tisoč 200 evrov plače skupaj družinski proračun za štiričlansko družino 2 tisoč 400 evrov in ne morejo preživeti meseca. Jaz ne vem, to je res problem. In tukaj bi morala Vlada, ki že močno zamuja, res poseči. Tukaj je začetek šolskega leta, položnice so, in za srednji sloj bi morala Vlada tudi pripraviti ukrep, tako imenovanih draginjskih dodatkov. Ne govorimo samo o 60 tisočih ljudeh, kar je predlog Vlade v obliki 41 milijonov evrov, ampak tukaj bi morali narediti mnogo, mnogo več.

Zlasti pa, res, ne smemo pozabiti na gospodarstvo, da ne bomo bili soočeni z valom odpuščanj in v Novi Sloveniji predlagamo, da Vlada podjetjem stroške energentov subvencionira v višini 70 % dviga glede na povprečno porabo v preteklih dveh letih. Ampak, gospe in gospodje, zlasti, ko govorimo o, obenem, kajne, o tem, kako pomagamo ljudem, nasproti draginji, gospod državni sekretar, res nerazumljivo, je dejstvo, da z davčno reformo, ki je pred vrati, te iste ljudi, ki jih danes razbremenjujemo, želimo obremeniti. Torej, manj bojo imeli po sprejetju predloga davčne reforme. Glejte, izračuni, na primer časnika Finance, kažejo, da se bodo v letu 2023 plače praktično znižale vsem, tudi tistim z minimalno plačo. Torej danes jim dajemo korenček, jutri dobite palico.

Torej, v Novi Sloveniji naprej dodatnih davčnih obremenitev in slabših plač, gospe in gospodje, ne bomo podprli in vabljeni k temu, da res se streznimo in rečemo, višje plače za vse, zato, da bodo ljudje lahko lažje preživeli mesec v tej energetski in tudi siceršnji, draginji.