DODATNA MINISTRSTVA POMENIJO VEČ BIROKRACIJE IN VIŠJIH STROŠKOV

DELI:
13.01.2023, NSi

Poslanec Jožef Horvat ob zaslišanju novih ministrskih kandidatov v državnem zboru dejal, da v NSi širjenju ministrstev in imenovanju novih ministrov nasprotujemo. Kot je poudaril, je bil naš nekdanji minister za infrastrukturo, Jernej Vrtovec, odgovoren za področje infrastrukture, energetike in zelenega prehoda. »V teh dneh pa v državnem zboru potrjujemo tri ministre, ki bodo delali praktično enako, kar je Jernej Vrtovec delal sam. Ob tem pa poslušamo zagotovila vladnih predstavnikov, da to ne bo pomenilo dodatnih izdatkov državnega proračuna,« je opozoril Horvat.

Ustrezna prometna infrastruktura je hrbtenica gospodarskega razvoja.

Na zaslišanju kandidatke za ministrico za infrastrukturo Alenke Bratušek je poslanec Aleksander Reberšek izpostavil pomembne premike na področju infrastrukture. »Ko je resor infrastrukture vodila NSi, smo pričeli z intenzivnimi projekti obnov ter novogradenj cestnega in železniškega omrežja.  Z mrtve točke smo premaknili številne nacionalno pomembne projekte: severni in južni del tretje razvojne osi, drugi tir Divača – Koper, nadgradili smo Karavanški predor. Uvedena je bila tudi e-vinjeta, zaradi prepovedi prehitevanja tovornjakov na slovenskih avtocestah smo zagotovili boljšo pretočnost prometa,« je jasno naštel poslanec NSi in dodal, da kakovost infrastrukture neposredno vpliva na prometne tokove, dostopnost in s tem konkurenčnost gospodarstva.

 

Je 20.000 stanovanj le iluzija brez realne osnove?

Odboru za delo družino, socialne zadeve in invalide se je predstavil kandidat za ministra Simon Maljevac, ki naj bi vodil ministrstvo za solidarno prihodnost.

Koalicija je pred volitvami obljubljala 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030. V zvezi s tem je poslanec Reberšek dejal: »Glede na načrt sedanje vlade za gradnjo najemniških stanovanj in njeno financiranje na nepremičninah, ki so do zdaj sodile pod DUTB, so na stanovanjskem skladu ocenili, da bi bila najemnina lahko celo 15 evrov na kvadratni meter. To pomeni, da bi bila najemnina za 60 kvadratnih metrov veliko stanovanje 900 evrov. Koordinator Levice Luka Mesec je obljubil stanovanja za 7 evrov na kvadratni meter.« Kandidata za ministra je zato vprašal: »Kakšen je torej vaš načrt za zagotovitev 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030, na kakšen način jih boste financirali in kako nameravate doseči najemnino 7 evrov na kvadratni meter?«