DOBRO OPREMLJENO SLOVENSKO VOJSKO POTREBUJEMO ZARADI NAS SAMIH

DELI:
03.09.2020, NSi

»Zakon o investicijah v Slovenski vojski sem prvič napovedal pred 3. meseci, na portalu e-demokracija pa je dostopna od 11. junija. Prepričan sem, da je bilo v teh mesecih dovolj priložnosti za razpravo. Vesel sem včerajšnje razprave v državnem svetu, prepričan pa sem, da bo tudi današnja na odboru za obrambo konstruktivna,« je na današnji seji odbora za obrambo povedal obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin.

Ta investicijska sredstva so po njegovih besedah potrebna za to, da vojska sploh preživi. Pojasnil je tudi, da ne gre samo za kupovanje orožja, pač pa bodo iz tega denarja financirali tudi druge investicije, kot so vojašnice in helikopterji, ki so denimo uporabni tudi za prevoz novorojenčkov in reševanje v gorah. Tako je tudi v zakonu predvidenih veliko dvonamenskih investicij.

»Navedbe Mihe Kordiša, da se investicije v Slovensko vojsko, ne morejo uporabiti v zdravstvene namene, so laž. Če bi si zakon prebral, bi videl, da se namenjajo tudi za transportno letalo in helikopterja,« je poudarila poslanka NSi Tadeja Šuštar.

Na odboru je pojasnila, da slovenska vojska sodeluje pri prevozu novorojenčkov iz manjših porodnišnic, da se jim hitro priskrbi ustrezna oskrba. Na kritike Levice pa je odgovorila, da ni dilema, ali bomo denar namenili zdravstvu in sociali ali obrambi. Potrebujemo vse troje in vlada bo zagotovila denar za vse.

»Dobro opremljeno in kadrovsko popolnjeno Slovensko vojsko potrebujemo zaradi nas samih. Za zagotavljanje naše varnosti, odziv na grožnje v mednarodnem okolju, v podporo silam zaščite in reševanja ter za morebitno varovanje meja v primeru migrantskega vala. Pravo vprašanje torej ni, zakaj se bo za Slovensko vojsko namenilo približno 100 milijonov evrov v naslednjih šestih letih, ampak to, zakaj so pretekle vlade za več kot desetletje povsem zanemarile Slovensko vojsko?« je dejal poslanec Aleksander Reberšek.

Dodal je, da govoriti o tem, da nismo vojaško ogroženi, ker na naših mejah ni tankov in nihče ne strelja na nas in da zato vojske ne potrebujemo, je tako kot da ne potrebujemo gasilcev, takrat ko ne gori.

Komentiral je tudi kritike Levice, da bi z denarjem za vojsko zgradili domove za starejše. »Poslanec Levice je odličen za mešanje megle in dajanje lažnih obljub, koliko domov za starejše in bolnišnic bi lahko zgradili. Meša jabolka in hruške. Ne izbiramo med domovi za starejše in obrambo. Problem je le v tem, da bolnišnice in domovi za ostarele niso zgrajeni, ker je namenski denar skozi desetletja namensko izginjal. Slovenska vojska pa s tem nima popolnoma nič,« je dodal poslanec NSi.

»Minister Matej Tonin je obiskal vse poslanske skupine, ki so to želele, in jim predstavil zakon o investicijah v SV. Le Levica ni našla poguma za odgovor. Zakon je transparenten in jasno nakazuje vizijo investicij za Slovensko vojsko,« je poudaril poslanec Andrej Černigoj.

Dodal je, da Slovenska vojska ni bav-bav, ampak jo sestavljajo vojakinje in vojaki, ki za svojo domovino dajejo največ – svoje življenje.

Prepričan je, da je Nato najcenejša varnostna zavarovalna polica. Države, ki niso v Natu, namreč za vzdrževanje svoje vojske zapravijo neprimerljivo več. »Dobro opremljeno in kadrovsko popolnjeno Slovensko vojsko pa potrebujemo zaradi nas samih, prebivalcev Republike Slovenije,« je še dodal.