DIGITALNO PRAZNOVANJE 20-LETNICE DELOVANJA ŽENSKE ZVEZE

DELI:
09.11.2021, NSi

9. kongres Ženske zveze NSi ob 20-letnici delovanja je bil prvi digitalni. Sprva načrtovan v Kranju se je zaradi slabe epidemiološke slike v državi preselil na domače zaslone računalnikov in mobilnih naprav. V glavnem tajništvu se je zbrala le ožja ekipa vodstva Ženske zveze in delovno predsedstvo, delegatke in gosti pa so kongres spremljali na video povezavi.

Povezovalka in gostiteljica Irena Dolenc je prisotne vodila skozi program kongresa z domiselnimi besedilnimi vložki, za glasbeno popestritev sta poskrbela mlada Kranjčana, pianistka Lea Ažbe in pevec Lovro Krišelj.

Gostje mag. Matej Tonin, dr. Vida Čadonič Špelič, Jožef Horvat, Katja Berk Bevc in Ljudmila Novak so pozdravili delegatke v živo po video povezavi; Maria Ivana Tekavec (podpredsednica stranke iz Argentine) in Doris Pack (predsednica EPP Women) sta posneli svoji voščili; iz tajništva je v vlogi predsednice delovnega predsedstva in GK spregovorila Nataša Hudelja.

Svoje spomine na vodenje ŽZ so podelile bivše predsednice Irena Ahčin, Mojca Kucler Dolinar in Iva Dimic. Predsednica ŽZ Nadja Ušaj Pregeljc je virtualno podelila priznanji zaslužnima Ivanki Učakar in Mojci Kucler Dolinar za dosežke in požrtvovalno delo v ŽZ; v uvodu nagovorila kongres in podala poročilo o delu ŽZ v minulem mandatu.

Kandidatke za podpredsednico in nov osemčlanski Upravni odbor so se kratko predstavile delegatkam, prav tako tudi bodoča predsednica Karolina Korenčan. Tajne volitve pa potekajo po navadni pošti, zato rezultatov nismo mogli razglasiti.

Tretji del kongresa je bil posvečen Konferenci o prihodnosti Evrope. Uvodne iztočnice so pripravile evropska poslanka Ljudmila Novak in novomeški zdravnici – pediatrinji Lidija Žalec in Alja Pavlin. Predlogi ŽZ za platformo so prispevek organizacijske oblike ob njenem 20. jubileju.

Poslovile smo se z geslom kongresa: »Ženske verjamemo v sodelovanje.«

 

Zapisala Nadja Ušaj Pregeljc