Demografski sklad ne more reševati pokojnin

DELI:
28.02.2018, NSi

»Zakon o demografskem skladu je potrebno danes umakniti iz parlamentarne procedure. Novo vlado pa čaka po naši oceni temeljita pokojninska reforma, prenova pokojninskega sistema. NSi tukaj ponuja tristebrni pokojninski sistem, ki deluje in je preizkušen v tujini,« je v včerajšnji oddaji Odkrito poudaril Jožef Horvat.

Demografski sklad ne mora sloneti na donosih državnih podjetij

Opozoril je na problem staranja družbe, zato je potrebno demografsko strukturo izboljšati. »V Sloveniji imamo premalo rojstev in temu bi moral biti namenjen demografski sklad. Pri nas se rodi približno 10 000 otrok na leto, kar je velik manjko za pokojninsko reformo. Ideja o demografskem skladu, ki bi naj reševal pokojnine se nam ne zdi v redu, sploh ne zaradi tega, ker tukaj računa na neke donose podjetij v državni lasti. Ti donosi pa so slabi,« je prepričan vodja poslanske skupine NSi, ki je dodal: »Nam se zdi ta pristop, da bi nam državna podjetja bi bila neka osnova za polnjenje pokojninske blagajne, povsem zgrešen. Na primer NLB, s katero imamo strahovite probleme. Nimamo časa da bi naštevali kje so ti problemi. Mislim, da moramo začeti reševati povsem drugače, sploh pa ne pet minut pred volitvami in ne samo v eni stranki. Tukaj mora biti popoln politični konsenz.«

Manjka pokojninska reforma

Poslanec NSi vidi največji problem v tem, da pokojninske reforme v tem mandatu ni. »Po naši oceni bi morala biti. DeSUS pa se raje bori s svojo agendo z upokojenci. Če pogledamo zadnjih 15 let, ko je bila stranka DeSUS v vladi, so pokojnine realno padle za dobrih 15%,« je povedal Jožef Horvat.

Kot alternativo slabi pokojninski reformi je ponudil rešitev NSi: tristeberni pokojninski sistem, ki je v tujini preizkušen v tujini in deluje. Prav tako pa bi bil tudi rešitev za slovenski pokojninski sitem, mladim pa bi dal priložnost, da začnejo verjeti vanj.

Celotno oddajo si lahko ogledate TUKAJ.