DEMOGRAFSKI PROBLEM BOMO V SLOVENIJI REŠILI S SPODBUDNO DRUŽINSKO POLITIKO

DELI:
29.11.2022, NSi

»Nujno je, da ločimo družinsko od socialne politike. Dostikrat pride do mešanja, v NSi pa zagovarjamo strogo ločevanje, saj menimo, da mora država enako dobro poskrbeti za oboje, tako za ustrezno oskrbo za družine, kot tudi zagotavljanje učinkovite socialne podpore najšibkejšim in ljudem v stiski. Voditi moramo predvsem družinsko politiko, ki je namenjena otrokom, saj menim, da mora biti vsak otrok enakovreden, ne glede na to, v kateri družini se rodi. Da bi spodbudili družinsko politiko, velikokrat rečemo, da denar ni vse in denar ni zagotovilo. Zdi se nam nujno, da se zavedamo kako pomembno je življenje in zgradimo spoštovanje in veselje do novega življenja. Le novi rodovi pa so zagotovilo za obstoj našega naroda,« je poudarila poslanka NSi Iva Dimic v oddaji Arena.

S sogovorniki so se strinjali, da velika večina mladih izpostavlja, da je eden izmed glavnih pogojev za odločitev, da si ustvarijo družino, prav rešitev stanovanjskega problema. »Država je tista, ki ima škarje in platno v rokah, da lahko to oblikuje. Za kar si v NSi najbolj prizadevamo, pa je, da so ukrepi, ki se sprejmejo, dolgoročni, ne da jih naslednja vlada čez dve leti povsem poreže in potem znova sledi obdobje, kjer se na mlade znova pozabi. To pa se mi zdi izjemna škoda,« je bila jasna poslanka Dimiceva.

Predstavila je tudi ukrep brezplačnih vrtcev, ki je po mnenju poslanke zelo učinkovit. »Zagotovo je bil ukrep uvedbe brezplačnega vrtca zelo učinkovit. Tudi v prejšnjem mandatu je bila težnja po uvedbi tega ukrepa zelo velika. In vesela sem, da nam je uspela njegova uvedba, saj smo zagotovili brezplačen vrtec za drugega oziroma vse nadaljnje otroke,« je dejala poslanka Iva Dimic in nadaljevala: »Pomembno se mi zdi omeniti tudi to, da bi morala biti stopnja vzdrževanih družinskih članov višja. Poleg tega je nujno, da se zagotovi stanovanjska politika, ki bi sledila temu, da se mladim zagotovi stanovanje čimprej in se reši pereči stanovanjski problem.«

Zaskrbljujoče je tudi odseljevanje mladih v tujino, ki se potem ne vračajo nazaj. »Približno  6000 mladih se vsako leto odseli v tujino, zato je prav, da se uredi spodbudno okolje, da se vrnejo nazaj, ali pa se jim omogoči karierno rast in razvoj tudi v domači Sloveniji,« poudarja Iva Dimic.

Demografskega problema pa po mnenju poslanke ne bomo rešili z migracijami, ampak moramo usmeriti svoje napore v povečanje rodnosti. »Dejstvo je, da migracijam ne bomo mogli uiti in je prav, da se migrante integrira. Vendarle bom tudi na tem področju kritična do trenutne vlade. K nam je prišlo veliko število migrantov z vojnega območja Ukrajine. Gospodarstveniki so želeli in hrepeneli po tem, da bi vendarle zadržali te ljudi in jih vključili, integrirali, vendar je celotna birokracija popolnoma zatajila,« je opozorila Dimiceva.

Iva Dimic je tudi sama mama in je s sogovorniki v zaključku oddaje delila svojo izkušnjo materinstva. »Pri odločitvi za starševstvo je izjemno pomembno usklajevanje poklicnega in družinskega življenja. Rada sem mama, ampak želim si hoditi v službo in biti vpeta v družbo. Zdi se mi, da bi se za službo odločalo več mladih žensk, če bi država to omogočila s krajšim delovnikom ali z manjšim številom delovnih ur na teden. Želim si, da bi zmogla tudi srednja generacija usklajevati poklicno in družinsko življenje, saj so  na eni strani otroci, za katere še skrbimo, na drugi strani imamo že starajoče starše. To bo pripomoglo k temu, da bomo lažje živeli. Želim, da družba začne izražati veselje do življenja, saj bomo tako bolj optimistično zrli tudi v prihodnost,« je zaključila poslanka Iva Dimic.