CIGLER KRALJ: VLADNA ENERGETSKA POLITIKA NAPOVEDUJE NOVE PODRAŽITVE ZA PREBIVALSTVO IN GOSPODARSTVO

DELI:
03.10.2023, NSi

»V NSi smo zaskrbljeni nad tem, kako se vlada Roberta Goloba loteva snovanja prihodnje energetske politike Slovenije. Najbolj se to kaže skozi osnutek zakona o energetski politiki, ki ga je prvega septembra poslala v javno obravnavo. V tem zakonu je veliko pomanjkljivosti, obenem pa izraža neodgovorno zastavljeno slovensko energetsko prihodnost,« je uvodoma dejal vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.

Poleg vsebine omenjene strategije je popolnoma nesprejemljivo, da ima javnost za preučitev in podajanje predlogov na razpolago pičlih 17 dni. »To je absolutno premalo za materijo, od katere bo še desetletja odvisna energetska oskrba naše države. Če se bo energetsko politiko postavilo tako, kot je v zakonu zamišljena, bo električna energija za državljanke in državljane ter gospodarstvo veliko dražja, Slovenija pa bo postala prekomerno uvozno odvisna,« je dejal Cigler Kralj in poudaril, da ta zakon tudi ne predvideva uporabe novih alternativnih proizvodnih virov.

V NSi zakonu o energetski politiki odločno nasprotujemo

Po mnenju vodje poslancev NSi ne smemo ogroziti naše samooskrbe, hkrati pa moramo skrbeti, da se naše uvozne odvisnosti še dodatno ne povečajo. Jernej Vrtovec je v času svojega ministrovanja na evropski ravni dosegel dogovor na evropski ravni, da se poleg obnovljivih med trajnostne vire energije vključi tudi jedrsko energijo in plinsko proizvodnjo elektrike. »To je izjemno pomembno za Slovenijo, ki ima izkušnjo varne in zanesljive proizvodnje jedrske energije. Ta nam bi lahko omogočala dobro tretjino električne energije v naši energetski mešanici,« je bil jasen vodja poslancev.

Predlagamo revizijo evropskega zelenega prehoda, podpiramo pa tudi gradnjo jedrskih elektrarn v Sloveniji, predvsem JEK 2. V NSi zakonu o energetski politiki zaradi naštetih razlogov nasprotujemo. »Potrebne so bistvene spremembe in poskrbeti je potrebno, da bo jedrska energija in vsi postopki za izgradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Sloveniji čimprej sprejeti in začeli teči. Aktualna energetska politika po načrtih vlade Roberta Goloba pa pomeni zapiranje slovenskih podjetij in izgon slovenske industrije v tretje države. Kar pa je najhuje: ljudem se bodo položnice za električno energijo izredno povišale. Potrebujemo stabilno preskrbo z električno energijo po razumnih cenah,« je zaključil Janez Cigler Kralj.

Interpelacija ministrice za javni upravo je na mestu

Vodja poslanske skupine NSi se je na novinarski konferenci odzval tudi na napoved vložitve interpelacije zoper ministrico za javno upravo. Dejal je, da je interpelacija potrebna, med drugim tudi zato, ker je reforma javne uprave tam, kjer je bila pred dobrim letom. »Torej na točki nič. Imamo samo načrte, obljube in časovnice. V NSi smo ji že pretekli teden predlagali, da razmisli o svojem odstopu, da razbremeni delo vlade, seveda pa je odločitev v njenih rokah in v rokah predsednika vlade,« je pojasnil Cigler Kralj.

Spomnil je tudi, da smo v NSi v zvezi z visokimi stroški službene poti delegacije ministrstva za javno upravo v New York že zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ in dodal, da ga bomo razširili še na sporni razpis za nevladne organizacije.