JANEZ CIGLER KRALJ: S POPRAVKI PROTIKORONSKEGA PAKETA DO POMOČI ŠE VEČ KOT 200.000 LJUDI

DELI:
23.04.2020, NSi

Potem ko je prvi protikoronski zakon za pomoč prizadetim v epidemiji novega koronavirusa zajel okoli milijon prebivalcev, bo predlagana novela zakona poskrbela še za okoli 220.000 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Med pomembnejšimi ukrepi je izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost.

»Vlada je s prvim protikoronskim zakonom poskrbela za starejše, velike družine, socialno ogrožene, študente, zaposlene in samozaposlene ter druge, s predlaganimi popravki pa širi upravičenost do pomoči še na nekatere druge skupine,« je na novinarski konferenci dejal minister Janez Cigler Kralj in dodal, da se z njimi odpravljajo tudi nejasnosti zakona, ki so se izkazale v praksi.

“Naš ključni cilj je ljudem olajšati to težko in nezavidljivo obdobje ter zajeti čim večje število ranljivih in prizadetih skupin prebivalstva. Ljudem dajemo sporočilo, da v teh razmerah niso sami,” je poudaril Cigler Kralj.

Med predlaganimi novimi rešitvami je izpostavil krizno nadomestilo za brezposelnost v višini 513 evrov bruto oziroma okoli 400 evrov neto. »Predlog novele predvideva, da bodo do nadomestila za brezposelnost upravičeni vsi, ki bodo v času epidemije izgubili delo, torej tudi tisti, ki do njega po zakonu o urejanju trga dela ne bi bili. Pogoj pa bo, da so imeli pogodbo o zaposlitvi sklenjeno pred epidemijo in se bodo v evidenci brezposelnih znašli med njo,« je povedal Cigler Kralj.

Kot pomembno je zaradi velikega povpraševanja po sezonskih delavcih v kmetijstvu omenil tudi rešitev, po kateri bodo lahko začasna in občasna dela v kmetijstvu opravljali čakajoči na delo in brezposelni, in sicer na prostovoljni osnovi.

Opozoril je tudi na razrahljanje ukrepov za koriščenje instituta čakanja delavcev na delo. Do pomoči bodo namreč po novem upravičeni delodajalci, ki jim bodo po njihovi oceni prihodki v letu 2020 zaradi epidemije na letni ravni upadli za več kot 10 odstotkov. Trenutno je ta delež določen pri 20 odstotkih. Poleg tega je vlada med organizacije, ki bodo lahko koristile čakanje na delo, vključila tudi humanitarne in invalidske organizacije, invalidom pa bo na voljo tudi krizni dodatek.

Pravico do enkratnega solidarnostnega dodatka oz. pomoči pa vlada po ministrovih besedah med drugim širi na prejemnike poklicnih pokojnin pod 700 evrov, izredne študente, prejemnike starševskega dodatka, prejemnike dodatka za nego otroka v mesecu aprilu, poleg tega pa še na družinske pomočnike, rejnike ter prejemnike otroškega dodatka, če niso višje kot v šestem dohodkovnem razredu. Slednji bo znašal 30 evrov za vsakega otroka.