ČETRTI POSLOVNI ZAJTRK POSTREGEL Z ODLIČNIM GOSTOM IN RAZPRAVO O NAČRTIH ZA NADALJNJI RAZVOJ SLOVENSKE DRUŽBE

DELI:
17.04.2023, NSi

Delovni teden smo začeli z že četrtim poslovnim zajtrkom gospodarskega kluba NSi. Osrednji gost dogodka  je bil predsednik uprave NLB Blaž Brodnjak. Z voditeljem Petrom Žmakom sta spregovorila o sogovornikovi življenjski poti, vsakdanjih izzivih in njegovem pogledu na aktualno politično dogajanje.

Največji izziv moderne slovenske družbe Brodnjak vidi v pomanjkanju  talentov, ki bi si upali misliti drzno in izvajati reforme na vseh področjih našega življenja. Za Slovenijo je napovedana višja gospodarska rast, kot jo beležijo v ostalih članicah EU, težava pa postaja delovna sila – tako v smislu kapacitet kot tudi cene dela. »V Sloveniji moramo postati bolj konkurenčni ostalim gospodarsko uspešnim državam. Žal pa je doslej trenutna vlada na tem področju naredila le to, da je dodatno obdavčila delo. S tem ne pripomoremo k naši konkurenčnosti,« je poudaril Blaž Brodnjak.

Dodal je, da morajo manjši narodi nastopati navzven enotno, sicer nimajo prave perspektive. Kot država pa moramo vedeti, kaj želimo in kaj je naš cilj. Izpostavil je tudi ključne prioritete, ki so po njegovem mnenju ključne za napredek. »Zagotoviti je potrebno učinkovito javno upravo ter uvesti njeno ciljno vodenje. Potrebne so investicije v energetsko in prehransko  samooskrbo. Zaradi starajoče se družbe pa je ključna pokojninska reforma, ustrezno pa naj se naslovi tudi kapitalski trg,« je še poudaril Brodnjak.

Po koncu uradnega dela pogovora so zbrani z gostom spregovorili o aktualnem političnem dogajanju. Blaž Brodnjak je izrazil prepričanje, da je za sprejem reform ključen širši družbeni konsenz in sodelovanje vseh v slovenskem političnem prostoru.