Center otroške srčne kirurgije mora biti prioriteta nove vlade

DELI:
22.05.2018, NSi

»Otroška srčna kirurgija v UKC Ljubljana je in ostaja nacionalen problem. Zagotovo pa je le eno, da doslej ni še nihče prevzel odgovornosti,« je bila na današnji izredni seji do neukrepanja vlade in UKC kritična poslanka NSi Iva Dimic.

Ministrica za zdravje pa se še oklepa svojega položaja

Dodala je, da smo v NSi na to perečo problematiko opozorili že pred skoraj šestimi leti, ko smo se seznanili s katastrofalnimi razmerami na oddelku srčne kirurgije. »Ko je bilo leta 2012 ugotovljeno, da program v UKC Ljubljana pod vodstvom tujega kirurga ni obrodil pričakovanj in rezultatov, je bil čas za korenite spremembe, ki pa se niso zgodile,« je povedala Iva Dimic.

Kirurgi bodo po odpovedi kirurgov za čas odpovednega roka še skrbeli za paciente. Vmes naj bi vodstvo UKC iskalo rešitev. Ministrica Kolarjeva pa je kljub vsem napakam in objektivni odgovornosti še vedno na svojem položaju. »Kot svoj edini uspeh v tem mandatu lahko navede le to, da je ohranila ministrski položaj, medtem ko so se čakalne vrste v zdravstvu skoraj potrojile,« je bila jasna poslanka NSi.

Slabi odnosi v ekipi se čutijo, starši in otroci trpijo

Matej Tonin je o krizi na oddelku za otroško srčno kirurgijo govoril skozi izkušnjo bližnjega sorodstva. »Lahko povem kako mukotrpen za starše in za otroke je sedanji sistem, ki nam pred očmi razpada. Slabi odnosi v ekipi se čutijo, ljudje na tem oddelku med seboj neustrezno komunicirajo. Staršem ne dajejo ustreznih pojasnil,« je izpostavil predsednik NSi.

Vse te izkušnje jasno kažejo, da Slovenija potrebuje otroško srčno kirurgijo in to dobro na domačih slovenskih tleh. »Politika pa je dolžna in zavezana, da vzpostavi vse, kar je potrebno, da se takšen center lahko zgradi in vzpostavi. Če je potrebno zagotoviti denar ga moramo zagotoviti. Če je potrebno narediti še kaj drugega je potrebno storiti tudi to, ker konec koncev gre za našo prihodnost, gre za naše otroke,« je bil jasen Matej Tonin.

Poudaril je, da mora odgovornost za vzpostavitev tega centra oziroma inštituta pasti na novo vlado. »To mora biti ključna, osnovna, temeljna prioriteta nove Vlade takoj prvi dan, ko bo začela s svojim delom. Treba je jasno povedati, kakšna so potrebna sredstva, da ta center zaživi, da dobimo ustrezne strokovnjake, ki bodo prenašali znanje na slovenske zdravnike, in da bo v nekem doglednem času vendarle zrasel center, ki bo temeljil tudi na slovenskem znanju, da bomo lahko končno naše otroke operirali doma,« je še dodal Tonin.