Če od države nekaj dobiš, moraš zanjo tudi nekaj narediti

DELI:
25.04.2018, NSi

Predsednik NSi je v včerajšnjem nastopu v oddaji 24 ur zvečer jasno predstavil rešitve za slovenske podjetnike, izboljšanje slovenskega zdravstvenega sistema ter pozval k vzpostavitvi sistema, kjer se bo delo splačalo in bo tudi primerno cenjeno.

Nepredvidljivost okolja in previsoka davčna obremenitev

»Gospodarstveniki bi vam lahko povedali, kako zbirokratizirano je poslovno okolje, kako dolgo se čaka na določene prostorske akte. Na eni strani se je za Magno sprejel poseben zakon, na drugi strani slovenski podjetniki tudi po deset in več let čakajo za to, da lahko razširijo svoje proizvodne hale. Glavna problema, ki ju izpostavljajo, sta nepredvidljivost okolja in previsoka davčna obremenitev,« je poudaril Matej Tonin.

Plače bodo višje le z zmanjšanjem obremenitve plač

Opozoril je, da se je Stranka SMC približno leto dni lovila v tem, kako postaviti pravo vladno ekipo. Z resnim delom so začeli šele po enem letu. Izpostavil je željo, da bi se slovenske plače povečale. To pa se bo lahko zgodilo le, če se obremenitev plač zniža.

»Ves čas poskušamo socialiste prepričati, da bi, če bi se vlada pri plačah odpovedala delu dohodnine, ljudje imeli večje neto plače. Ta višji neto bi tako ali drugače zapravljali v trgovinah in pri tem bi plačevali DDV,« je predsednik NSi pokazal na rešitev za višje plače.

Na drugi strani je opozoril tudi na problem, da se delo v Sloveniji ne splača, kar je potrebno spremeniti. »Če primerjate prihodke družine z dvema zaposlenima z minimalno plačo pa dva otroka, ali pa dva nezaposlena z dvema otrokoma ugotovite, da je razlika v prihodkih manj kot 200 evrov in marsikdo si izračuna, da se mu ne splača delati, rajši živi na socialni pomoči. Tukaj se mi zdi zelo pomembno, da bi se moral kdorkoli dobi socialno pomoč, je zdrav in za delo sposoben, vključiti v javna dela. Če dobiš nekaj od države, moraš za državo nekaj naredit,« je bil konkreten Tonin.

V zdravstvu je dovolj kapacitet, ki jih je potrebno uporabiti

Prepričan je, da je v slovenskem zdravstvenem sistemu nekomu v interesu, da imamo veliko zdravstveno vrečo v obliki ZZZS, iz katere se na lahek način krade. »V slovenskem zdravstvenem sistemu kapacitete obstajajo, zato je treba je zgolj zagotoviti zdravstveni sistem, ki bo omogočil, da bodo ljudje lahko šli kamorkoli bodo želeli: v privatno bolnišnico, javno bolnišnico ali h koncesionarju. Za to jim bo za te stvari plačala zdravstvena blagajna. Predlagamo samo, da uporabimo vse kapacitete, ki v zdravstvu obstajajo,« je povedal Matej Tonin.

Zagotovil je, da bo NSi šla v vsakršno razvojno vlado. »Želimo si le uresničiti naše programske usmeritve, ker ko hodimo na terenu, nas vsi trepljajo po hrbtu, pravijo – super program imate, zdaj ga je pa treba tudi v praksi udejanjit,« je izpostavil predsednik NSi in dodal:

»Nikogar ne izključujemo, sodelovali bomo z vsemi, s katerimi se bomo lahko programsko uskladili in vzpostavili neko zaupanje, da želijo dobro za Slovenijo. Prepričan sem, da si tudi ljudje želijo, da politika najde nek skupni jezik in da najde rešitve za Slovenijo, ker imajo dovolj prerekanja o majhnih, nepomembnih stvareh in si želijo, da se osredotočimo na bistvene stvari.«