Če bomo odgnali najbolj ustvarjalni del družbe, bomo vedno le država slabo plačanih delavcev

DELI:
26.09.2018, NSi

»Najboljša socialna politika je tista politika, ki omogoča dobra delovna mesta in to, da lahko vsi razvijejo vse svoje potenciale. Ko smo brali koalicijski sporazum smo podpisniki zahteve za to sejo državnega zbora ugotovili, da se slabo piše slovenskemu podjetništvu, če se bo realiziralo zapisano,« je na seji državnega zbora povedal vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat.

Opozoril je tudi na drugi razlog za sklic seje. »To je sovražna retorika do slovenskega gospodarstva, še posebej do slovenskih podjetnikov. Močno nas je zaskrbel hujskaški ton, širitev neresnic, nespodobna politična kultura, populizem, predvsem pa nedopusten sovražni govor do podjetnikov. Ta sovražni govor je potrebno ostro obsoditi,« je prepričan.

Vodja poslanske skupine NSi si želi, da bi razprava na seji tekla v smeri, kako v Sloveniji zagotoviti čim večjo ekonomsko svobodo in čim večjo konkurenčnost. »Smo zadovoljni s tem, da je Slovenija na lestvici ekonomske svobode pristala na 71. mestu, med 162. Ali smo zadovoljni, da je Slovenija na 37. mestu od 63. držav po lestvici konkurenčnosti švicarskega mednarodnega inštituta za razvoja menedžmenta? V NSi nismo zadovoljni, ker Slovenci zmoremo več,« je poudaril.

Poslovno okolje je nepredvidljivo, davki nerazumni

Matej Tonin je v začetku stališča poslanske skupine NSi povedal, da slovenski javnosti, predvsem pa slovenskim podjetnikom in obrtnikom pošilja zelo jasno sporočilo, da v NSi ne bomo dovolili poslabševanja poslovnega okolja. Ponovil je mnenja številnih, ki so s strani gospodarstva v teh dneh o problemih razpravljali in povedali, da potrebujemo predvidljivo okolje, potrebujemo kvalificirane delavce in razumne davke. »Po teh treh stvareh imajo žal podjetniki in obrtniki zgolj eno stvar in to so kvalificirani in dobri delavci. Okolje je absolutno nepredvidljivo, prav tako nimamo razumnih davkov. In posledica tega je, da nam vse več mladih odhaja iz države,« je pojasnil predsednik NSi.

Komentiral je tudi primerjavo poslanca Mesca, ki jo je nedavno izrekel na odboru za gospodarstvo: Podjetnik Akrapovič mora biti hvaležen, da sploh lahko dela v Sloveniji in mora za to tudi plačati, ker če bi gospod Akrapovič poskušal delati to v Afganistanu, ki nima take infrastrukture kot Slovenija, mu vse to ne bi uspelo.

»Poslanec Mesec, v Afganistanu ni Akrapovičev in če bomo z vašo politiko nadaljevali tudi v Sloveniji, jih kmalu ne bo niti v Sloveniji. To je tista najbolj kruta resnica, ki izhaja iz vaše politike. Zato v NSi zavračamo politiko Levice, ki trdi, da so podjetniki sovražniki ljudstva. Luka Mesec in njegovi kolegi pozabljajo, da imajo številni ljudje prav zaradi idej in dela gospoda Akrapoviča dobro plačano delo,« je prepričan Matej Tonin.

Dobiček ne sme biti psovka, saj pomeni napredek

Dodal je, da bi leve stranke morale, ko govorijo o subvencijah podjetjem, hkrati povedali tudi koliko milijonov so ta podjetja prispevala v različne državne blagajne – od pokojninske, zdravstvene in druge. »Kar nekako se pozablja, da uspešna podjetja plačujejo tudi veliko davkov in če bomo dovolili, da se bo poslovno okolje v Sloveniji še dodatno poslabševalo, pa že danes ni najboljše, potem bo rezultat jasen. Del družbe, ki ima ideje, ki zna iz idej ustvariti tudi konkretne stvari, ki zna ustvarjati delovna mesta in s tem tudi polniti državno blagajno, bo odšel iz države. Če bomo odgnali ta del družbe, potem se nam piše slabo in bomo bolj ali manj država podizvajalcev in slabo plačanih delavcev,« je poudaril predsednik NSi.

Izpostavil je tudi govorico Levice, da je dobiček psovka. »Če pristajamo na to logiko, na takšen način razmišljanja, potem nas to pelje v propad, saj je dobiček gonilo razvoja. Vsak razumen podjetnik vlaga svoj dobiček v nadaljnji razvoj in v vsaki normalni državi dobiček ne more biti psovka, ampak je lahko to temelj na katerem je mogoče razviti in delati nov razvoj,« je še prepričan predsednik NSi.

Marsikdo bi razmišljal drugače, če bi imel podjetje

Aleksander Reberšek je v svojem govoru povedal o svoji poklicni poti, ki jo je začel v proizvodnji, v podjetju Juteks. Za to izkušnjo je neizmerno hvaležen, saj je spoznal delo tistih, ki za svojo skromno plačo resnično trdo delajo, garajo cel mesec.

»Danes te isti ljudje delajo, med drugim tudi za naše plače. Nekateri v tej dvorani pa očitno pozabljajo in ne razumejo kako gospodarstvo deluje. Vsakdo, ki je delal v gospodarstvu ve, da je treba svojo plačo zaslužiti na trgu. Na tem trgu, ki je neusmiljen in neizprosen in plača ne prileti sama od sebe petega v mesecu,« je povedal Aleksander Reberšek.

Opozoril je na mnoge podjetnike, ki so začeli z nič, danes pa zaposlujejo na tisoče ljudi in tem tisočim ljudem omogočajo dostojne nadpovprečne plače in s tem preživljajo številne slovenske družine.

»Tisti, ki zagovarjate idejo, da je treba podjetja še bolj obremeniti, imate vso možnost, da ustanovite podjetje v manj kot 15 minutah na e-VEM točki. Zberite pogum, stopite na trg, dajte zaposlenim dostojne plače, potem pa prosim komentirajte. Verjamem, da bi marsikdo razmišljal drugače, če bi delal v gospodarstvu,« je prepričan poslanec NSi.

Z vašo politiko bodo delavci lahko le doma

Iva Dimic se je zavzela za takšno politiko, da bo vsak človek dostojno plačan in s svojim delom  preživel sebe ter svojo družino.

»Že prejšnji mandat smo v NSi na to opozarjali in še vedno enako govorimo. Vi pa ste imeli škarje in platno, da bi bilo v tej državi drugače, da bi v tej državi lahko imeli delavci bolj dostojne plače. Mi smo vedno šli konstruktivno nasproti s predlogi kako in z izračuni, da bi bilo v tej državi vsem boljše. Nam, domačim, sosedom, kmetom in delavcem. Preveč je delavcev in preslabo so plačani. Če pa bomo na tak način delali kot predlagate vi, lahko delavci le še ostanejo doma,« je še povedala poslanka NSi.

Koalicijska pogodba bo vplivala tudi na izpad dohodka pri fizičnih osebah

»Sama koalicijska pogodba je zagotovo slab signal in mi smo zaradi tega slabega signala enostavno morali reagirati. Če politika misli resno mora na radikalne izjave tudi odgovoriti. Ta koalicijska pogodba ne bi vplivala le na podjetja, temveč tudi na fizične osebe,« je povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec in pokazal tri primere, kjer bodo fizične osebe izgubile.

Za konec je poudaril še, da mora Slovenija izkoristiti čas konjukture. »Če želimo, da bo Slovenija država priložnosti, potem je zdaj pravi čas, čas konjunkture, da se zniža davke in trošarine, da bodo tovornjakarji tankali bencin v Sloveniji, ne pa da prevozijo Slovenijo in gredo naprej v Italijo. Zlasti pa, da gospodarstvo še z bolj polnimi pljuči zadiha in da dobi boljše pogoje za dobro delovanje. Če bo šlo gospodarstvu dobro, potem bo šlo dobro v tej državi vsem, saj bodo ljudje imeli boljše plače, več bodo lahko tudi potrošili in lepše bodo živeli,« je zagotovil Jernej Vrtovec.