Če bi vlada prisluhnila opozorilom NSi, se danes ne bi spopadala z nezadovoljnimi sindikati

DELI:
05.01.2018, NSi

»Snežno kepo zahtev po višjih plačah smo v NSi pričakovali, saj se vlada reševanja problema plač ni lotila za vse enako. Opozarjali smo na to, da je treba znižati davke, ker je le tako mogoče povišati prenizke plače. Tako v javnem sektorju kot tudi v realnem sektorju. Vlada pa nam ni prisluhnila in danes se spopadamo z nezadovoljnimi sindikati,« je v včerajšnji oddaji Odmevi opozoril podpredsednik NSi Jožef Horvat.

Vlada namesto višanja plač raje troši

Prepričan je, da bi lahko z bolj pametnim delovanjem vlade že imeli višje plače. Vlada pa je namesto ukrepov, ki bi izboljšali delo vsem, zaposlovala nove ljudi in povečala maso plač.

»Nekateri delavci v javnem sektorju ne dosegajo niti minimalne plače. Seveda so to sindikati izkoristili zaradi tega, ker vedo, da je nekaterim skupinam vlada plače popravila. Pred nami pa so tudi volitve in so zato apetiti še toliko večji. Poleg tega pa se moramo zavedati, da je vlada Mira Cerarja samo v zadnjih dveh letih v javnem sektorju zaposlila približno 8300 ljudi. To je seveda velik pritisk na maso plač, ki se je v zadnjih dveh letih povečala za 11,3 odstotka,« je poudaril poslanec NSI.

Višanje plač upravi SDH je katastrofa

Pokazal je tudi na neodgovorno višanje plač upravi SDH, ki zelo slabo gospodari s skupnim premoženjem.

»To, kar se je zgodilo s povišanjem plač upravi SDH za 40 odstotkov, je katastrofa. Ta uprava zelo slabo gospodari z našim skupnim premoženjem, ki ga je za dobrih 10 milijard. Donosnost na kapital je tukaj v tem primeru samo 6 odstotna. Pri gospodarskih družbah, kjer je prisoten tuji kapital, je donosnost 10,7 odstotka in plače v teh družbah so za 12 odstotkov višje kot je slovensko povprečje,« je izpostavil podpredsednik NSi.

Sloveniji se dela velika škoda

Ob koncu oddaje se je dotaknil tudi implementacije arbitražne razsodbe. Zopet je omenil burno razpravo odbora za zunanje zadeve, ki pa je lahko vrhu slovenske politike v zgled, da je mogoče, kljub drugačnim pogledom, sprejeti pomembne sklepe. Vlada pa dela ravno obratno.

»Sloveniji se dela velika škoda, kar vladna stran, konkretno premier in minister za zunanje zadeve pred javnostjo govorita različne stvari. To zares je velika škoda,« je prepričan Jožef Horvat.