Če bi v parlamentu sprejeli še kakšen zakon NSi, bi danes živeli bolje

DELI:
20.02.2018, NSi

Vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat je nastopil v včerajšnji oddaji Studio City. V njej je spregovoril o težavah politike tik pred koncem mandata. Izpostavil je dejstvo, da koalicija obstaja samo še na papirju ter da se nekatere zakone ob koncu mandata sprejema prehitro.

Koalicije “de facto” ni več 

»Koalicije de facto ni več. Če bi predsednik republike ta mesec razpisal volitve, kaj veliko časa ne pridobimo. Bi pa bilo za državo zelo koristno, če bi šli na volitve čim prej,« je poudaril vodja poslanske skupine NSi.

Zagotovil je, da se dinamika vlaganja zakonov za NSi ni spremenila, ampak je konstantna skozi celi mandat. »NSi je imela skozi celoten mandat veliko predlogov, saj je skozi celoten mandat potrebno zelo učinkovito delati. Vložili smo okrog 40 zakonov. Sprejetih jih je bilo zaenkrat šest, morda kakšen še bo. Za opozicijsko stranko je to zelo dobro, a če bi bil še kakšen naš zakon sprejet, bi nam danes šlo boljše. Verjemite, danes ne bi imeli stavke javnega sektorja,« je izpostavil Jožef Horvat.

Zakone se sprejema brez premisleka

Opozoril je tudi na petkovo razpravo, ki je bila vzorčni primer tega, kako se v Sloveniji ne bi smelo obravnavati zakonov. »Šlo je za kolektivne pravice narodnosti nekdanje SFRJ. To gotovo ni zakon, ki bi ga obravnavali pet minut pred volitvami. Ta vsebina terja razmislek, pa še protiustaven je, zato si vlada ni upala spisat mnenja na ta zakon, ki ga je predlagalo sicer kar nekaj koalicijskih poslancev,« je poudaril.

Na vprašanje, kateri zakon bi po njegovem mnenju pred volitvami še moral iti skozi parlamentarno proceduro, je izpostavil pomembno novelo zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju NSi. Ta sprememba bi omogočila, da se v Sloveniji aktivna populacija ne bi tako hitro umikala iz trga dela.