Čas je, da priložnost dobimo tisti, ki imamo rešitve

DELI:
20.04.2018, NSi

»Prišel je čas za zamenjavo politične generacije, saj vlada, kljub visoki gospodarski rasti ni postorila tistega najnujnejšega, da bi Slovenijo pripravila na izzive, ki nas čakajo v prihodnosti,” je bil v oddaji Tarča jasen Matej Tonin. Opozoril je na kopico izzivov, na katere je potrebno odgovoriti ter izpostavil rešitve za najbolj pereče probleme.

Priložnost naj dobijo tisti, ki imajo rešitve

Tonin je povedal, da je prišel čas za zamenjavo politične generacije in bil kritičen do vladne koalicije, ki ni naredila nič, da bi našo državo pripravila na izzive. »Težko si predstavljam, kaj bi recimo gospod Erjavec lahko naredil več, kot je do zdaj v 14 letih, saj je bil ves čas v vladi ob visoki gospodarski rasti. Kljub vsem dobrim okoliščinam vladna koalicija ni postorila tistega najnujnejšega, da bi Slovenijo pripravila na izzive, ki nas čakajo v prihodnosti. Žalostno je, da ljudje v Sloveniji še vedno umirajo zaradi čakalnih vrst, hud problem pa imamo tudi v staranju prebivalstva. To so izzivi na katerih v zadnjih štirih letih ni bilo žal nič postorjenega, in zato je prav, da priložnost dobijo tisti, ki imamo določene rešitve na tem področju,« je povedal predsednik NSi.

V Sloveniji se ne splača delati

Opozoril je na problem, da so plače v Sloveniji prenizke in da se delo pri nas ne splača. »Če primerjamo, kakšna je minimalna plača in kakšna je socialna pomoč, ugotovimo, da je ta razlika manjša kot 200 evrov. Če imate družino, kjer sta dva starša z minimalno plačo in dva otroka, ugotovite, da se enostavno v Sloveniji za minimalno plačo ne splača delati in to je problem,« je bil jasen.

Prepričan je, da bi politika morala iskati rešitve, da se v Sloveniji plače dvignejo. Edino rešitev za to vidi v tem, da se obdavčitev plač zmanjša, da ob istem brutu dobimo večji neto. »Predlagali smo rešitev, to je dvig splošne dohodninske olajšave, ki bi plače dvignil vsem, ne zgolj v javnem sektorju, ampak tudi v realnem sektorju. In tisti, ki imajo minimalno plačo, bi po naši rešitvi dobili 50 evrov večji neto na mesec. To je pravilen pristop, če želim doseči to, da se bo delo v Sloveniji končno splačalo,« je prepričan Matej Tonin.

Opozoril je tudi na problem birokratizacije v Sloveniji in na to, da za vse ne veljajo enaka pravila. »Magna je dobila 18 milijonov evrov od države in se zdaj lahko hvali kako bo dajala podjetjem visoke plače in podobno. Slovenski podjetniki pa niso v enakopravnem položaju. Nekateri podjetniki čakajo po 10 in več let, da lahko proizvodne hale razširijo in kaj konkretnega delajo in širijo svojo proizvodnjo naprej. Tukaj mora prihodnja vlada doseči to, da bi bili slovenski podjetniki enakopravno obravnavani in da bi jim omogočili vse take standarde kot tujcem. To bi bil velik korak naprej,« je izpostavil vodja NSi.

NLB ostaja v vladi, da nekateri lahko kradejo

Ob vprašanju o problemih v naši največji banki je Tonin povedal, da je vsak slovenski državljan za reševanje NLB doslej dal več kot 2 tisoč evrov. »Vsakdo se vpraša zakaj. Zato, da so se nekateri očitno dogovarjali kako bodo mimo vrste, mimo vseh podlag delili milijonske kredite, ki niso bili nikoli vrnjeni,« je bil oster Tonin.

Pokomentiral je tudi delo vlade v primeru hrvaških varčevalcev, kjer je vlada iz političnih razlogov zopet zavrnila prodajo banke. »To, kar delajo Hrvati, je mimo vseh zakonov in ker verjamemo, da je pravo na naši strani, ta garancija zato ne bo unovčena, bi bila pa banka za dober denar prodana. Vam pa je zaradi političnih razlogov ustrezalo, da do prodaje te banke ni prišlo,« je pokazal Matej Tonin.

Vlada je zaustavila pregon bančnega kriminala

Opozoril je na to, da so poslanci NSi vložili v parlament zakon o posebnem državnem tožilstvu in zakon o sodiščih, ki bi ustanovila posebna sodišča in posebna tožilstva, ki bi se ukvarjala samo s pregonom bančnega kriminala. »Oba zakona sta šla brez problema čez prvo obravnavo, na drugi obravnavi pa ga je pa vaša poslanka Jasna Murgel zaustavila, to je konkreten rezultat,« je opozoril Matej Tonin in dodal:
»Zato se ne čuditi, da velike ribe vedno splavajo, da se jim nič ne zgodi. Ko bo enkrat zapor končno postal zapor, potem bodo stvari drugačne. Ne pa, da je to poseben aranžma za vikend prestajanje dobrega časa.«