ČAKA NAS ODGOVORNA NALOGA PREDSEDOVANJA, NA KATERO SMO DOBRO PRIPRAVLJENI

DELI:
01.07.2021, NSi

“Na predsedovanje smo se dolgo pripravljali, pri tem je sodelovalo več kot 2000 ljudi, v Bruslju pa je več kot 200 naših uradnikov. Slovenija je vsebinsko vsekakor zelo dobro pripravljena na predsedovanje Veselim se, vem, da nas čaka odgovorna naloga, vendar se je ne bojim,” je v oddaji 24ur zvečer dejal predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin.

Poudaril je, da so prioritete Slovenije zelo dobro povzete v geslu Skupaj. Odporna. Evropa. “Vsi naši ukrepi se bodo vrteli okoli tega, da bo EU čim bolj odporna na različne krize. Prav tako je zelo pomembno, da kot unija delujemo skupaj. Kar nekaj izzivov imamo tudi na svetovnem parketu, glede na obnašanje Rusije, Kitajske. Čaka nas veliko nalog, tudi 500 zakonodajnih predlogov, ki jih bomo morali potisniti naprej, vendar pa se dela ne bojim, temveč se ga veselim.”

Od Slovenije se v času predsedovanja svetu EU pričakuje predvsem to, da bo nevtralna. “Slovenija bo v prihodnjih šestih mesecih vodila in tudi moderirala članice EU. Če se bo postavila na katero stran, bo težko doseči kompromis. Naša naloga je predvsem, da povežemo vse članice, da najdemo kompromis in da na različnih področjih najdemo skupne zakonodajne rešitve ter da tako napredujemo,” je dejal predsednik NSi in dodal, da je prepričan , da so ministri te vlade pripravljeni izzive sprejeti in da jih bodo tudi dobro izvedli.

Pojasnil je tudi, da so vrednote te vlade in Slovenije evropske vrednote, “kar pomeni, da stavimo na demokracijo, na spoštovanje človekovih pravic, na vladavino prava in v tej smeri bomo tudi delovali”.

Izpostavil je še tudi slovensko posebnost tega predsedovanja, to pa je, da bi se EU osredotočila tudi na Balkan. »Zelo pomembno se mi zdi, da na dnevni red uvrstimo vprašanje Zahodnega Balkana in da tem državam zagotavljamo evropsko perspektivo. Če bodo imele te države evropsko perspektivo, smo lahko mirni, da bo na tem območju vladal mir in da bodo šle te države po poti evropskih vrednot,” je prepričan.