BREZPLAČEN VRTEC JE PRAVICA VSAKEGA OTROKA

DELI:
14.01.2021, NSi

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino je obravnaval predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o vrtcih. Zakon se dotika treh področij:

1) Podrobneje ureja dejavnost varstva predšolskih otrok.

2) Uvaja brezplačni vrtec za drugega otroka iz iste družine, če vrtec obiskujeta sočasno, in za vse druge sorojence, ne glede na to, ali vrtec obiskujejo sočasno ali ne.

3) Ureja problematiko predšolskih otrok s posebnimi potrebami.

Predsednica odbora in poslanka NSi Iva Dimic je uvodoma poudarila, da si je NSi ves čas prizadevala za vrnitev pravice do brezplačnega vrtca za drugega otroka. »Predlog s podobno vsebino sem kot prvopodpisana iz NSi vložila že v letih 2017 in 2018, in sicer zaradi pomembnosti socialne države, zaradi pravice otrok in tudi zaradi upadanja demografskih kazalnikov,« je dejala Dimičeva. Predstavila je podatke o pozitivnem trendu rojstev po uveljavitvi brezplačnega vrtca za drugega otroka leta 2008, in izpostavila, da zaradi staranja prebivalstva in vnovičnega upadanja rojstev potrebujemo različne ukrepe na področju družinske politike. »Verjamem, da je brezplačni vrtec pravica otroka, ne glede na to, v kateri vrtec je vključen in od kod prihaja. Večkrat sem predlagala enoten vavčerski sistem, ki bi bil vezan na otroka,« je poudarili Dimičeva. In dodala, da je ta zakon prvi korak k urejanju socialne in družinske politike, ki bo kar najbolj v korist otrokom.

Na očitke, da bodo občine zaradi uveljavitve tega zakona finančno bolj obremenjene, Iva Dimic odgovarja: »V NSi želimo pomagati družinam in občinam. To potrjuje  podatek, da smo podprli zakon o finančni razbremenitvi občin, ki jim je prihranil 70 milijonov evrov. Povišali smo tudi povprečnine občinam, ki so s tem dobile 83,5 milijona  evrov več denarja. Ministrstvo za obrambo je občinam za stroške, povezane z epidemijo covida-19, razdelilo 6,5 milijona evrov. Seštevek kaže, da bodo občine v letu 2021 dobile približno 160 milijonov dodatnega denarja.«

Poslanka NSi zagovarja samostojno odločitev staršev za različne vrtce, zdravo konkurenco med vrtci in edinstvenost vsakega otroka: »Otroci so zelo različni in potrebujejo različne pristope, kar veliko vrtcev v Sloveniji tudi nudi.« Spomnila je tudi na velik napredek, kar zadeva otroke s posebnimi potrebami. »Zakon omogoča, da imajo otroci v javnem in zasebnem vrtcu možnost vključitve v program za predšolske otroke s prilagojenim izvajanjem in z dodatno strokovno pomočjo. S tem sledimo cilju, da imajo vsi otroci in starši enake pravice in možnosti izobraževanja, vrtčevskega varstva in obravnave otrok s posebnimi potrebami,« je povedala Dimičeva.

0 vnosov

Podaj komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja