Brez posluha za gospodarstvo ne bo delovnih mest

DELI:
22.01.2018, NSi

Podpredsednica NSi Iva Dimic je nastopila v oddaji Res publica, kjer so govorili o minimalni plači. Opozorila je na to, da niso problem le minimalni dohodki, ampak so vse plače v Sloveniji prenizke. Prepričana je tudi, da je ministrica tik pred volitvami pripravila volilni bombonček v obliki minimalne plače, medtem ko na tem področju v celotnem mandatu ni naredila nič.

Prenizke so vse plače

»Pri nas so prenizke vse plače in ne samo minimalna. Tudi povprečna plača je precej nižja kot v primerljivih državah. Že leta 2015 smo predlagali, da se z nižanjem davkov na plačo priskrbi delavcem večje neto izplačilo. Če bi takrat naš predlog sprejeli, bi že danes delavci imeli za 50 evrov višjo plačo,« je bila jasna podpredsednica NSi.

Kritizirala je tudi vladno nedejavnost na področju plač, ki jo je izkoristila ministrica za delo, družino in socialne zadeve. »Štiri leta časa je bilo za to vlado, pa se ni zgodilo nič. Tik pred volitvami pa ministrica obljublja višjo minimalno plačo. Kje so bili pa prej štiri leta?« se je vprašala.

Kdaj bo čas tudi za gospodarstvo?

Poudarila je, da v tem mandatu ni bilo posluha za želje in prošnje delodajalcev, ki si želijo predvsem znižanja davkov in boljšega poslovnega okolja, ki bi jim omogočilo razvoj in prave perspektive.

»V vsej tej debati okrog plač je potrebno poslušati tudi tiste, ki plače izplačujejo. In to so delodajalci. V tem mandatu je bilo danih več pobud z njihove strani, pa jih vlada nikoli ni poslušala. Prepričana sem, da je čas, da pride na vrsto tudi gospodarstvo. V kolikor ne bo posluha za nižjo obdavčitev in boljše poslovno okolje, potem se sprašujem, kdo bo ustvaril nova delovna mesta?« je bila še kritična Iva Dimic.

Posnetek celotne oddaje si lahko ogledate TUKAJ.