BODO BREME VLADNIH PROJEKTOV NOSILI DAVKOPLAČEVALCI PREK POVIŠANJA DAVKOV?

DELI:
20.02.2023, NSi

»V zadnjem obdobju je bilo mogoče od predstavnikov vlade slišati veliko različnih obljub. Ob vseh teh obljubah in napovedih nas skrbijo opozorila Fiskalnega sveta, ki poudarja, da naj bi bil primanjkljaj sektorja država glede na napovedi Evropske komisije v Sloveniji v letošnjem letu med najvišjimi v Evropski uniji,« je zbrane na seji državnega zbora ob postaviti poslanskega vprašanja predsedniku vlade nagovoril poslanec Jožef Horvat.

Poudaril je, da so pribitki za slovenske državne obveznice v zadnjih mesecih višji od tistih za primerljive države. 611 milijonov evrov več za plače v javnem sektorju na podlagi oktobrskega dogovora, 600 evrov dodatka za sodnike in tožilce, obljuba brez zakonske osnove, pol milijarde evrov v HSE, 600 milijonov evrov za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, 100 milijonov evrov za začetek realizacije projekta gradnje 30 tisoč državnih najemnih stanovanj, vse to je bilo obljubljeno v koalicijskem sporazumu. Kolikšno breme za proračun in za plače državljanov bo prinesel dunajski stanovanjski model, ne vemo. Koliko bo potrebnega dodatnega denarja za izboljšanje zdravstvenega sistema, ne vemo. Podpredsednik vlade pa ve, da nas bo celovita plačna reforma figurativno stala 800 milijonov evrov. Nihče tudi ne ve, če je to že »happy end«.

»Spoštovani predsednik vlade, preprost, navaden državljan, ki ne »fajta«, ampak vsak dan hodi na šiht in v strahospoštovanju do države dosledno izpolnjuje svoje državljanske dolžnosti, se sprašuje, kdo bo vse to plačal? Zaradi vladne spremembe zakona o dohodnini so se glede na prejšnjo ureditev vsem v Sloveniji s 1. januarjem za letošnje leto, za naslednje leto, za leto 2025 in za naslednja leta znižale plače. Ljudi, ki jih mi, poslanke in poslanci tukaj v državnem zboru zastopamo, še kako zanima, za koliko nam boste zvišali davke,« je na predsednika vlade Roberta Goloba naslovil vprašanje poslanec NSi.

Odgovor predsednika vlade in podvprašanje Jožefa Horvata sta dostopna TUKAJ.