Blaž Pavlin: Vlada naj področje digitalizacije opredeli za strateško prioriteto

DELI:
06.11.2019, NSi

»Vlada RS naj področje digitalizacije opredeli za eno izmed strateških prioritet naše države, predmet računalništva in informatike pa naj vključi v slovenski izobraževalni sistem. Prav pri mladih moramo spodbujati zanimanje za področje digitalizacije,« je v današnji razpravi o Resoluciji o digitalni preobrazbi Slovenije povedal poslanec NSi Blaž Pavlin.

Zavzel se je za vlaganje v mlade, ki so naš največji potencial. »Naša temeljna odgovornost je, da otrokom nudimo izobrazbo, ki jim bo omogočila uspešno udejstvovanje v družbi prihodnosti. Znanje računalništva in informatike je pri tem ključno. V NSi želimo, da v Sloveniji postanemo oblikovalci digitalne prihodnosti in ne zgolj uporabniki tehnoloških rešitev,« je povedal poslanec NSi.

V razpravi je izpostavil načrt za digitalizacijo Slovenije #pametnaSlovenija, ki smo jo pripravili v okviru NSi. »Škoda je tudi, da Slovenija ni bolj dejavna na področju digitalizacije, kjer bi lahko imela eno izmed vidnejših vlog. V NSi smo ravno zato predsedniku republike Borutu Pahorju predstavili načrt za digitalni razvoj Slovenije #pametnaSlovenija. Prosili smo ga naj na enem izmed njegovih posvetov izpostavi ravno to področje,« je dejal.

Dodal je, da smo po uvajanju storitev digitalizacije državne uprave in digitalizacije Slovenije precej zaostali za vodilnimi državami EU. »Naš cilj mora biti na tem, da na tem področju ujamemo druge države ter da nato Slovenija postane ena izmed nosilk digitalne preobrazbe v EU,« je prepričan poslanec Pavlin.