BLAŽ PAVLIN: S SPREMEMBO POSLOVNIKA JE OMOGOČENO NEMOTENO DELO POSLANCEV

DELI:
07.04.2020, NSi

»Poslanci NSi podpiramo predlog sprememb in dopolnitev Poslovnika državnega zbora, ki po vzoru nekaterih tujih držav in Evropskega parlamenta daje možnost, da potekajo seje zbora in delavnih teles na daljavo z uporabo informacijske tehnologije,« je na seji državnega zbora povedal Blaž Pavlin.

Cilj sprememb in dopolnitev je omogočanje delovanje državnega zbora tudi v izrednih okoliščinah, kot so naravne nesreče, druge hujše nesreče, kot je zdajšnja epidemija, in bi lahko fizična prisotnost na sejah zaradi korona virusa postala problematična.

“S spremembo poslovnika je omogočeno nemoteno in svobodno razpravljanje in sodelovanje poslancev pri javnem odločanju,« je še dejal poslanec NSi.

V NSi glede na to, da bo o sklicu seje na daljavo odločal kolegij predsednika parlamenta z dvema tretjinama, ne vidimo bojazni, da bi kdorkoli izrabil omenjeno določitev poslovnika. »Spremembe prinašajo hkrati prilagajanje tehničnim možnostim ter zagotovilo ustreznega spoštovanja demokratičnih načel ne glede na izredne okoliščine,« je dodal Blaž Pavlin.