Blaž Pavlin: Relativni prednosti glas se zdi v tem trenutku najverjetnejša možnost

DELI:
17.06.2019, NSi

»Pri spremembi volilnega sistema je treba doseči ustavno večino, torej 60 glasov. Čeprav se zdi sprememba volilnih okrajev, za katere je potrebno 46 glasov, lažja pot, mislim, da bo večja pripravljenost strank za spremembo volilnega sistema. Če bi spreminjali volilne okraje, bi jih verjetno morali pred naslednjimi volitvami ponovno popravljati, če bi ti spet odstopali glede na število glasov. Poslanci bodo lažje ocenili ali bodo izvoljeni ali ne, če bomo spreminjali okraje, pri novem sistemu pa je več negotovosti,« je v oddaji Odmevi povedal poslanec NSi Blaž Pavlin.

Dejal je tudi, da NSi podpira spremembo volilne zakonodaje, s katero bi se ukinili volilni okraji, volivec pa bi imel možnost oddaje preferenčnega glasu. »Na današnjem pogovoru, oziroma pogajanjih je največ skepse do predloga o spremembi volilnega sistema imeli SD in DeSUS. Bistveno je, bo kdo bo predlagatelj samega zakona. Ali bomo to poslanci s podpisi ali pa bo predlagatelj sama vlada. Če bomo poslanci skupaj vložili ta zakon in bo pod tem zakonom podpisanih 60 poslancev, bo težko kdorkoli glasoval drugače, kakor se bomo dogovorili,« je povedal poslanec NSi.

V oddaji je tudi razložil, kdaj bi se preferenčni glasovi na volitvah upoštevali. »Če ena stranka v eni volilni enoti dobi 10.000 glasov, bi moral posameznik, da bi se njegovi preferenčni glasovi upoštevali rabil 450 glasov. Najvišje število preferenčnih glasov pa potem prinese uvrstitev v parlament,« je še razložil Blaž Pavlin.