Blaž Pavlin: Predsednik vlade, otroci vas sprašujejo, če bodo naslednje leto še lahko obiskovali svojo šolo

DELI:
17.06.2019, NSi

»Predsednik vlade, sprašujem vas, kako boste poskrbeli, da se v najkrajšem možnem času resnično brez izigravanja izvrši odločba ustavnega sodišča glede enakega financiranja vseh javnoveljavnih osnovnošolskih programov? Kaj boste storili, da zaščitite to manjšino v naši državi, ki so ji že leta kršene pravice? Kako boste poskrbeli, da bo tem otrokom in staršem povrnjena vsa materialna škoda zaradi leta trajajočega nevzdržnega kršenja Ustave zaradi neizvršitve odločbe ustavnega sodišča?« je v poslanskem vprašanju predsednika vlade spraševal poslanec NSi Blaž Pavlin.

Poudaril je, da smo v NSi prepričani, da minister za izobraževanje, znanost in šport, na hrbtih staršev in njihovih otrok vključenih v nevladne osnovne šole in vrtce, izigrava vsa načela pravna države. Novela zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanje, ki jo je vlada 6. junija sprejela, izigrava odločbo ustavnega sodišča, saj predlog ne določa enakega financiranja vseh javnoveljavnih programov v osnovnih šolah. »S predlagano novelo se povzroča novo neustavnost. Poleg tega se je pretekli teden zaključila javna razprava glede predlogov sprememb zakona o vrtcih. Oba zakona povzročata nemir in ogorčenje staršev in njihovih otrok, ki obiskujejo te osnovne šole in vrtce. Sprašujejo se, s čim so si zaslužili takšno ravnanje,« je izpostavil Blaž Pavlin.

Ignorirali ste mnenje lastne zakonodajne službe

Poslanec NSi je predsedniku vlade tudi citiral mnenje vladne službe za zakonodajo glede zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki med drugim opozarja, da bodo pobudniki, ki so s prejšnjo pobudo uspeli s predlagano ureditvijo financiranja zasebnih osnovnih šol v slabšem pravnem položaju kot so v skladu z veljavno ureditvijo, zaradi katere so na Ustavno sodišče pobudo vložili. Pomisleke pa ima služba tudi glede predlaganega petega odstavka spremenjenega 86. člena zakona, ki določa, da se zasebnim šolam razen osnovnim šolam za izvedbo programa zagotavlja 85 % sredstev, ki jih država oziroma lokalna skupnost zagotavlja za izvajanje programa javne šole. Takšna ureditev postavlja zasebne šole v neenak položaj pri tem pa ni predvidenega nobenega pravno utemeljenega razloga za to. »Kako ste lahko tako jasno mnenje svoje zakonodajne službe spregledali v postopku obravnave predloga zakona? Če pa ga niste spregledali kako to, da ste ga ignorirali in zakona na vladi sprejeli?« je želel vedeti poslanec NSi.

Otroci vas sprašujejo, če bodo še lahko hodili v svojo šolo

Dodal je, da so starši ogorčeni, da se lahko v 21. stoletju sredi Evrope zgodi takšen napad na pravno državo in takšen poizkus diskriminacije manjšine. »Namesto, da bi vsi skupaj uveljavili ukrepe za krepitev civilne družbe za ves strpnosti in spoštovanja v naši družbi so otroci vključeni v nevladne osnovne šole in njihovi starši grobo napadeni s strani nosilcev oblasti kot, da to še ni dovolj je napovedana še sprememba Zakona o vrtcih, ki bo novi udarec otrokom in staršem. Otroci potrebujejo ljubezen, mir in spodbudno vključujoče okolje. Njihovi starši se zato trudimo od države pa opravičeno pričakujemo podporo. Utrujeni od vseh bremen poklicnega in družinskega življenja se morajo starši boriti še z državo. Spoštovani predsednik, otroci tudi vas sprašujejo, bom prihodnje leto še lahko obiskoval to šolo, bom še lahko hodila v ta vrtec?« je še dejal Blaž Pavlin.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor predsednika vlade si lahko preberete TUKAJ.

Poslansko vprašanje predsedniku vlade Marjanu Šarcu

Blaž Pavlin: Spoštovani predsednik, otroci tudi vas sprašujejo, bom prihodnje leto še lahko obiskoval to šolo, bom še lahko hodila v ta vrtec?Več na: http://nsi.si/blaz-pavlin-predsednik-vlade-otroci-vas-sprasujejo-ce-bodo-naslednje-leto-se-lahko-obiskovali-svojo-solo/

Objavil/a NSi dne Torek, 18. junij 2019