BLAŽ PAVLIN: MINISTRICA PRISLUHNITE REJCEM DROBNICE

DELI:
21.09.2020, NSi

»Zanima me, na kakšen način namerava ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano reševati težave, na katere vedno znova opozarjajo rejci drobnice v povezavi s cepljenjem drobnice proti bolezni modrikastega jezika?« je v pisnem poslanskem vprašanju ministrici za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano spraševal poslanec Blaž Pavlin.

Program cepljenja drobnice proti bolezni modrikastega jezika se namreč v Sloveniji izvaja že četrto leto zapored, od leta 2016. V tem času rejci drobnice opažajo velike spremembe, ki vplivajo na rentabilnost rej drobnice.

Poslanec NSi je ministrico opozoril na to, da so pred izvajanjem cepljenja živali kotile razpršeno skozi vse leto, sedaj pa prihaja do izrazitega koncentriranja kotitev jagnjet in kozličev. Kar 95 % plemenskih živali na območju celotne Slovenije koti v obdobju treh mesecev, kar rejcem povzroča veliko gospodarsko škodo, saj v času, ko jagnjeta in kozlički dosežejo maso za zakol, prihaja do viškov ponudbe, kar vodi do nižanja odkupnih cen in nižje rentabilnosti reje.

Blaž Pavlin pa je izpostavil tudi, da je druga izrazita težava rejcev drobnice tudi zamik kotitev. »To v 24-mesečnem obdobju pomeni, da rejci izgubijo več kot eno kotitev, kar jim povzroča veliko gospodarsko škodo in izpad prihodkov. Vsi predelovalni obrati, ki tržijo meso jagnjet in kozličev, si želijo celoletne pokritosti oz. dobave skozi vse leto, kar pred izvajanjem cepljenj rejcem ni predstavljalo težav, sedaj pa tega ne morejo več zagotavljati,« je poudaril.

Dodal je, da že četrto leto rejci drobnice opozarjajo in trpijo gospodarsko škodo, prav tako predelovalna industrija, saj je niso zmožni vse leto oskrbovati zaradi izrazito sezonske kotitve jagnjet in kozličev, kar je po njihovem mnenju posledica izvajanja cepljenja. Za primerjavo navajajo, da so v Švici program cepljenja zaključili po dveh, v Nemčiji pa po treh letih. “Zanima me, ali boste rejcem drobnice prisluhnili in kaj boste storili v zvezi s cepljenjem drobnice proti modrikastemu jeziku,” je še zanimalo poslanca Pavlina.