Blaž Pavlin: Minister Pikalo, do kdaj bomo še umazane živali?

DELI:
27.01.2020, NSi

»Na sveti večer je državni sekretar na vašem ministrstvu dr. Jernej Štromajer na omrežju Twitter objavil provokacijo, s katero je vsem, ki praznujemo božič, voščil tako, da nas je označil za »umazane živali« V preteklosti je že dokazal, da ima velike težave z dostojnim izražanjem. Tokrat pa je to storil kot član vaše vladne ekipe oziroma kot predstavnik izvršilne veje oblasti. S svojo žaljivo objavo je prizadel mnoge državljane. Spoštovani minister v imenu vseh ljudi, ki praznujemo božič vas zato sprašujem, kako to, da državni sekretar dr. Jernej Štromajer še vedno uživa vaše zaupanje?« je zanimalo poslanca NSi Blaža Pavlina.

Dodal je, da opravičili državnega sekretarja lahko sprejme, vendar upravičeno dvomi o njegovi iskrenosti, saj mu taki zapisi niso tuji in jih vsako leto ponavlja. »Me pa čudi vaš odziv, ki je v nasprotju s prepričanjem predsednika vlade Marjana Šarca, ki je prepričan, da je bila objava državnega sekretarja na ministrstvu za izobraževanje Jerneja Štromajerja na Twitterju ob božiču “skrajno neprimerna” za visokega državnega uslužbenca in bi po njegovem mnenju moral biti razrešen. Očitno za vas in vašo stranko veljajo drugačna merila. Na Twitterju ste po pogovoru z državnim sekretarjem zapisali: “Izjava o božiču je v filmski komediji lahko zabavna, izven konteksta pa lahko tudi neprimerna in žaljiva.” Ukrepali pa niste. Zakaj ne?« je zanimalo poslanca NSi.

Ministru Pikalu je še dejal, da je s takim stališčem nase prevzel veliko odgovornost. »Prav vaša stranka želi v stvarnopravni zakonik zapisati, da so živali čuteča bitja, državni sekretar na vašem ministrstvu pa vse, ki praznujemo božič poimenuje umazane živali, kar je še za poimenovanje živali neprimerno izrazoslovje,« je še dejala Blaž Pavlin.