Blaž Pavlin: Izgradnja južnega dela tretje razvojne osi je zelo pomembna za Belo krajino in Dolenjsko

DELI:
29.01.2019, NSi

»Zanima me, v kakšni fazi je izgradnja južnega dela tretje razvojne osi? Prejšnji minister za promet je leta 2017 obljubil, da naj bi se izgradnja začela leta 2019 in končala do leta 2023. Ali ti roki še vedno držijo?« je zanimalo poslanca NSi Blaža Pavlina. Poslansko vprašanje je namenil ministrici za infrastrukturo.

Izpostavil je, da je bilo v zadnjem mesecu veliko govora o izgradnji tretje razvojne osi na njenem severnem delu, ki bi povezal Koroško z avtocestnim križem. »V teh razpravah pa pogrešam pogovore in načrte o izgradnji le-te na njenem južnem delu. Izgradnja južnega kraka od Vinice do Novega Mesta in avtoceste Ljubljana – Obrežje je za razvoj gospodarstva Bele krajine in Dolenjske zelo velikega pomena. Izgradnjo podpirajo vse občine v tem delu Slovenije, Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine ter ljudje, ki živijo v tej regiji,« je ministrici povedal poslanec NSi.

Prepričan je, da čimprejšnja izgradnja te avtoceste pripomogla tudi k vračanju mladih izobraženih ljudi po študiju nazaj v Belo krajino. »Hiter začetek izgradnje je pomemben tudi zaradi črpanja evropskih sredstev. Zanima me tudi, v katero smer gredo razmišljanje ministrstva, glede osrednjega dela tretje razvojne osi, ki bi povezal Zasavje in Posavje s hitrejšo in bolj varno cestno povezavo s Celjem na eni ter Ljubljano oziroma Novim Mestom na drugi strani?« je še zanimalo Blaža Pavlina.

Celotno poslansko vprašanje in odgovor ministrice si lahko preberete TUKAJ.