BISTVO PRAVNE DRŽAVE JE, DA PRAVILA VELJAJO ZA VSE ENAKO

DELI:
01.04.2022, NSi

Gostje včerajšnjega soočenja na Planet TV so se dotaknili stanja pravne države,  demokracije, situacije v pravosodju in soočili mnenja o napotitvi diplomatske misije v Kijev. “Bistvo pravne države je, da pravila veljajo za vse enako,” je uvodoma dejal predsednik NSi Matej Tonin.

Komentiral je tudi stanje duha na nacionalni televiziji, pri čemer je omenil močno politično opredeljenost oddaje Studio City in dodal: “Številne oddaje Utrip, ki so bile kritične do vlade, niso problem, ena oddaja, ki pa ni po volji ene politične opcije, pa je problematična. Tukaj se jasno vidijo dvojna merila.”

Krizo v Ukrajini rešujemo tudi s pomočjo diplomacije

Pogovor je tekel tudi o aktualnem dogajanju v Ukrajini. “Cilj Slovenije je, da v Ukrajini pride čimprej do miru. Dlje ko traja vojna, večje bodo posledice. Z ukrepi se trudimo narediti vojno kar se da nemogočo za Putina in to počnemo s sankcijami. Ključen pa je tudi diplomatski moment in s tem so se zmanjšali tudi napadi na Ukrajino. Gre za potezo v funkciji miru,” je pojasnil Matej Tonin in dodal: “Slovenija ima 1000 nastanitev za begunce in še 8000 rezerv. Država je zelo velikodušna in moramo prispevati k širitvi te informacije. Imamo tudi kontaktno številko na kateri so sodelavci dosegljivi 24ur na dan in pomagajo najranljivejšim.”

Ključen izziv prihodnosti je demografija

Matej Tonin je dejal, da Slovenijo v prihodnjih letih čaka še kar nekaj pomembnih izzivov. “Najbolj aktualno je nadomeščanje ruskih energentov, zagotavljanje prehrambene neodvisnosti, potrebno pa bo okrepiti tudi gospodarstvo in zdravstveni sistem. Nujna pa je tudi rešitev demografske krize s tem, da ljudem znova pokažemo, kje je prava pot do več veselja do življenja,” je zaključil predsednik Matej Tonin.