BERNARD MEMON: ŽUPAN MORA DELOVATI POVEZOVALNO IN DIALOŠKO

DELI:
16.11.2022, NSi

»Župan mora biti predvsem povezovalen. Sodelovati mora z vsemi deležniki, predvsem pa mora za skladen razvoj svoje občine, ter prispevati k razvoju regije. Mora voditi tudi aktiven dialog z državo in vlado. Kot župan bi v mesto pripeljal več investicijskih projektov, ki bi spodbudili k večjim vložkom in številnim drugim investicijam, ki pripomorejo k večjemu razvoju tudi širše v regiji,« je bil uvodoma jasen kandidat NSi za župana Mestne občine Maribor Bernard Memon v sinočnjem županskem soočenju na RTV SLO.

Poudaril je tudi pomembnost čistega okolja in omejevanja prometa v mestu, ki po mnogih raziskavah ne prispeva k čistejšem zraku v središču mesta. »Prepričan sem, da si v mestu ne želimo, da se na Koroško cesto vrne 12.000 vozil dnevno. Z zdravstvenega vidika pa nas skrbijo tudi vozila na fosilna goriva, ki še dodatno onesnažujejo in znižujejo kvaliteto zraka, to pa občutimo še posebej v zimskih mesecih,« je dejal Bernard Memon. Za rešitev te problematike predlaga vzpostavitev sistema P+R. »Tako bi lahko dnevni migranti parkirali na obrobju in bi se v mesto pripeljali z avtobusom,« je zagotovil.

V nadaljevanju oddaje so kandidati soočili poglede o nekaterih investicijskih pogledih. Bernard Memon bi za pretekle infrastrukturne projekte odredil revizijo. »Odgovorni za Pristan morajo odgovarjati za stanje, kot je. Menim, da moramo ukiniti svetovalne pogodbe v javnem holdingu, in gotovo bo denarja ostalo več. Maribor bi potreboval tudi veliko drsališče za hitrostno drsanje in hokej,« je poudaril Memon.

Glede sprejetja OPN je prepričan, da bo sprejet na podlagi stare zakonodaje, kar je neugodno, saj se bo moral s spremembo zakonodaje tudi OPN stalno spreminjati. »Sam bi peljal ta projekt na drugačen način. Vodenje razprave bi dal mestnim četrtim in krajevnim skupnostim, kajti v tem primeru se ne bi zgodila predlagana gradnja blokovskega naselja v Brestrnici, na vodovarstvenem območju na Vrbanjskem platoju. Strinjam se tudi s toplotno obdelavo odpadkov z manjšimi napravami, s katerimi je mogoče uporabljati tudi toplovod,« je še poudaril Memon.

Bernard Memon je v zaključku komentiral tudi participativni proračun, kjer je dejal, da je zagovornik tega, da ljudje sami odločijo, česa si želijo v svojem okolju. »Želel bi povečati sredstva za del proračuna z enega na 10 milijonov