BELORUSIJA POTREBUJE SVOBODNE IN PRAVIČNE VOLITVE

DELI:
04.05.2021, NSi

Predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin je na neformalnem delovnem sestanku gostil belorusko opozicijsko voditeljico Svetlano Tihanovsko. Spregovorila sta o aktualnih razmerah v Belorusiji in prizadevanjih opozicije za demokratične spremembe v državi.

Predsednik NSi je podprl prizadevanja Belorusov v njihovih prizadevanjih za svobodne in pravične volitve ter izrazil namero, da Belorusija ostane na dnevnem redu EU tudi med slovenskim predsedovanjem.

V Belorusiji namreč že vse od spornih volitev avgusta lani, na katerih je po uradnih podatkih aktualni predsednik Aleksander Lukašenko premagal Tihanovsko, potekajo množični protesti proti Lukašenkovemu režimu, ta pa protestnike preganja s silo. V zadnjem času so protesti zamrli, prihaja pa do spontanih manjših shodov. Zato se je opozicijska voditeljica Tihanovska lani zatekla v Litvo, še naprej pa nadaljuje boj za demokratično Belorusijo. S turnejo po Evropi išče mednarodno podporo za normalizacijo razmer v Belorusiji in za pravične volitve.