ALEKSANDER REBERŠEK: ŽELIMO ZVIŠATI NADOMESTILO ZA IZGUBLJENI DOHODEK STARŠEM OTROK S POSEBNIMI POTREBAMI

DELI:
26.02.2021, NSi

»Še preden sem postal poslanec DZ sem spoznal veliko osebnih zgodb staršev otrok s posebnimi potrebami, ki so bili mnogokrat preslišani. Še kako dobro razumem njihovo stisko in njihove potrebe, da potrebujejo več terapij, več plenic, več pomoči in podpore,« je uvodoma dejal poslanec NSi Aleksander Reberšek.

Kot je pojasnil, si želi, da bi omenjeno področje uredili sistemsko in pomagali vsem staršem z otroki s posebnimi potrebami naenkrat in ne le preko posameznih humanitarnih akcij. Naštel je tudi nekatere ukrepe, s katerimi se je v tem mandatu že pomagalo staršem in otrokom:

»Tako smo v prvem valu epidemije v NSi vztrajali na tem, da so finančno pomoč dobili vsi starši otrok s posebnimi potrebami. V drugem valu pa smo v PKP6 zagotovili, da bo do konca epidemije veljal ukrep o brezplačnem sobivanju staršev otrok v bolnišnicah do 15. leta starosti, oziroma brez starostne omejitve, ko govorimo o osebah s posebnimi potrebami. Do tega ukrepa je bilo treba staršem otrok, ki so bili starejši od 6 let, za sobivanje z otrokom v bolnišnici doplačati in sicer do 20 evrov na dan za stroške nastanitve in prehrane. Pri tem pa niso bili upravičeni do bolniškega nadomestila, ker so bili odsotni z dela. Prav tako ni bilo krito sobivanje v zdraviliščih.«

Nadomestilo za izgubljeni dohodek staršem naj se izenači z minimalno plačo

Poslanec Reberšek je dodal, da si je kljub vsem tem dobrodošlim ukrepom ves čas prizadeval, da bi našli dodatne trajne rešitve, s katerimi bi pomagali staršem otrok s posebnimi potrebami. Tako je na današnji novinarski konferenci predstavil novo pobudo, in sicer gre za spremembo zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, kjer bi zvišali nadomestilo za izgubljeni dohodek staršem otrok s posebnimi potrebami in ga uskladili z bruto minimalno plačo.

Danes nadomestilo za izgubljeni dohodek znaša neto znesku je to 588 neto, če bi ga uspeli zvišati na nivo minimalne plače, pa bi ta neto znesek zvišali na približno 736 evrov.

»Delo staršev, ki uveljavljajo pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek, je izjemno težko, odgovorno ter tudi fizično in psihično zelo naporno. Zahteva po vsaj minimalni plači je v tem smislu upravičena in tudi skromna glede na dela in naloge, ki jih starši izvajajo. Zavedati pa se je potrebno tudi, da starši, ki uveljavljajo pravico do delnega plačila za izgubljeni dohodek, s prejetimi sredstvi preživljajo sebe in svojega mladoletnega otroka, kar je velikokrat zaradi tako majhnega zneska še dodaten socialni problem. V NSi bi zadevo uredili s spremembo 83. člena zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, glede na postopek sprejema zakona pa je predviden datum uveljavitve tega zvišanja nadomestila 1. julij 2021,« je pobudo bolj podrobno predstavil poslanec NSi in napovedal, da se bo NSi nemudoma lotila priprave spremembe omenjenega zakona.