ALEKSANDER REBERŠEK: Z GRADNJO KANALA C0 SE OGROŽA ČISTA PITNA VODA ZA VEČ KOT 330.000 LJUDI

DELI:
21.04.2023, NSi

»Če govorimo o gradbenih dovoljenjih, je potrebno biti zelo natančen. Vsaj za dve parceli vemo, da gradbenega dovoljenja nimata. Prav tako nimata presoje vplivov na okolje in okoljevarstvenega načrta. Čista pitna voda ni ne leva ne desna, ampak mora povezati slovenski narod,« je uvodoma dejal poslanec Aleksander Reberšek v Tarči in dodal: »S tem namenom sem tudi danes tukaj. Čim več ljudi se mora priklopiti boju proti Kanalu C0 in zato sem vesel, da so se odzvali tudi zdravniki in vsa stroka, ki nasprotuje gradnji kanala C0.«

Poslanec NSi je poudaril, da Ljubljana leži na vodovarstvenem območju, vendar izpostavil, da je bistvena razlika, če je kanal s fekalijami napeljan čez črpališče čiste pitne vode ali pa kje drugje. »To je največji problem. Na razdalji 4,5 kilometrov od Broda do Ježic ni ene kanalizacije, vi pa tukaj vlečete kanalizacijski vod. Namesto tega bi lahko priključili kanalizacijo iz Medvod in Vodic v Brodu in bi bila situacija rešena in od Ježice do Sneberja naprej do Zaloga, da bi priklopili ostale kanalizacije, ki še niso priklopljene,« je bil jasen Reberšek.

Omenil je tudi anomalije, ki se dogajajo na področju pravne države. »Očitno imamo v tej državi dve pravni državi. Ena za tiste navadne državljane, druga za tiste posvečene. Čeprav so zakoni napisani za vse, veljajo zgolj in samo za nekatere,« je poudaril Reberšek in nadaljeval: »Večkrat slišimo, da je bilo opravljenih veliko inšpekcijskih nadzorov, ampak ta ista inšpekcija ni opravila svojega dela, tako kot je to potrebno.« Po mnenju poslanca Reberška je tema čiste pitne vode prvo razredna in ne tretjerazredna tema, kot se jo želi predstavljati. »To je prvorazredna tema, ki se dotika več kot 330.000 prebivalcev čiste pitne vode in zdravja ljudi. Dogaja pa se, da nihče izmed vidnejših funkcionarjev ni prisoten na sejah parlamentarnih odborov. Ni predsednice države, predsednika vlade, predsednice državnega zbora in ministrov. Vsi ministri bi mogli biti tam, odgovarjati na vsa vprašanja, ki vam jih zastavljajo poslanci državnega zbora,« je bil kritičen Reberšek.

V oddaji je tudi pojasnil, zakaj je sam odšel na teren in se srečal z lastniki zemljišč, ki se borijo za čisto pitno vodo. »Videl sem, da se nam pred našimi očmi uničuje naravo, teptajo človekove pravice. V medijih smo zasledili, kako so bili ljudje, ki tam živijo in delajo na tistih poljih, pretepeni na lastni svoji zemlji in to norost moramo ustaviti. Potrebno se je upreti ogrožanju čiste pitne vode za 330.000 državljanov. Poti nazaj, ko bomo enkrat onesnažili vir čiste pitne vode, ne bo več,« je zaključil Reberšek.