ALEKSANDER REBERŠEK: VAŠE LEPE BESEDE, G. KORDIŠ, NE BODO PLAČALE POLOŽNIC

DELI:
30.08.2022, NSi

Strinjam se, da je pomoč najranljivejšim državljanom v času energetske krize potrebna, je dejal Aleksander Reberšek ob obravnavi vladnega predloga Zakona o začasnih ukrepih za odpravo posledic draginje za najbolj ranljive skupine. »Strinjam se, da pomoč dobijo invalidi. Pozabili pa ste na številne kategorije invalidov, na kar je opozoril tudi Nacionalni svet invalidov Slovenije. V NSi pa menimo tudi, da je spregledan srednji sloj in tisti, ki morda dobijo 100 evrov več od minimalne plače. Sedanja vlada bi morala paket pomoči prebivalstvu zastaviti širše, določiti 5 % DDV na hrano, kar smo v NSi že predlagali ob sprejemanju nižjega DDV na energente.«

Predlog predvideva enkratni energetski dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči in varstvenega dodatka ter zgolj ozko skupino invalidov: prejemnike nadomestila za invalidnost, nezaposljive invalide, ki prejemajo denarno socialno pomoč ali varstveni dodatek, prejemnike prejemkov v okviru zaposlitvene rehabilitacije, vojne invalide, ki družinski ali invalidski dodatek prejemajo kot edini prejemek, ter invalide I. kategorije, ki nimajo pravice do invalidske pokojnine.

»Poslanec Miha Kordiš je dejal, da je ena ključnih prioritet te vlade odprava revščine. Zakaj potem ukinjate Zakon o dohodnini, ki vsem zaposlenim prinaša višje plače? Rekli ste, da je 250.000 ljudi pod pragom revščine in da nikogar ne boste pustili na cedilu. Zakaj potem niste vseh vključili v ukrepe? Vaše lepe besede, g. Kordiš, ne bodo plačale položnic naših upokojenk in upokojencev,« je opozoril Reberšek.

»Rekli ste, da bi morali zaščititi vsakega, ki to zaščito potrebuje. Kje so torej upokojenci? Kje so upokojeni invalidi? Kje so otroci s posebnimi potrebami? V prejšnji vladi ste nam očitali, da smo pri deljenju dodatkov tu in tam koga izpustili. Vi ste zdaj izpustili tri četrtine najranljivejših državljanov,« je bil kritičen poslanec NSi.

Spomnil je tudi na načrte, da aktualna vlada odpravi dohodninske spremembe prejšnje vlade, ki vsem zaposlenim postopno prinašajo višje neto plače: »Ljudem sporočate, da se ne splača delati. O revnih zaposlenih ste veliko govorili, ko ste bili še v opoziciji. Naj spomnim, zaposlenim bo aktualna vlada znižala plače, ker namerava s 1. 1. 2023 odpraviti Zakon o dohodnini, ki ga je sprejela prejšnja vlada in vsem zaposlenim prinaša višje plače. Ne samo da revni zaposleni ne bodo dobili energetskega dodatka, poleg tega jim boste še znižali plačo.«

»Če bi bilo odvisno samo od mene, vam povem, da tega dodatka ne bi prejeli zdravi posamezniki, ki prejemajo denarno socialno pomoč. To je popolnoma zgrešeno. Na trgu je dovolj dela, podjetja množično iščejo zaposlene, tako da bi si lahko ljudje, ki so zdravi, našli dostojno službo. Zdaj pa bo ta vlada nagrajevala točno tiste, ki bi lahko delali, pa nočejo. Naj ponovim, govorim o zdravih posameznikih, ki ne morejo delati,« je bil jasen Aleksander Reberšek.

Reberšek se že vsa leta svojega delovanja v Državnem zboru močno zavzema za otroke s posebnimi potrebami: »Pri PKP7 sem povedal, da zakona ne bom podprl, če dodatka ne bodo prejele družine z otroki s posebnimi potrebami. Takrat so ga prejele, zelo pa me žalosti, da ga zdaj ne bodo. Dodatek boste dali zdravim ljudem, ki bi lahko delali, pa nočejo, ne boste pa ga dali staršem otrok s posebnimi potrebami. V NSi smo vložili amandma, da se med prejemnike dodatka vključijo starši otrok s posebnimi potrebami. Apeliram na vas, spoštovana koalicija, da amandma podprete.«

»Poudariti je treba tudi to, da lahko tisti, ki prejemajo denarno socialno pomoč, že v sedanjem sistemu petkrat na leto zaprosijo za izredno denarno socialno pomoč v skupnem znesku do 2109 evrov na leto oziroma 422 evrov na mesec. Zato ne razumem, zakaj posebej energetski dodatek za prejemnike denarne socialne pomoči, ne pa za starše otrok s posebnimi potrebami. Če boste amandma Nove Slovenije podprli, bom tudi sam glasoval za zakon, sicer pa se bom vzdržal,« je svojo razpravo na odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide zaključil Aleksander Reberšek.